Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

29. 3. 2021 10:24

Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách schválil aktualizaci Akčního plánu

Ve čtvrtek 25. března 2021 se sešel k jednání Výbor pro prevenci domácího násilí a násilí na ženách (dále jen „Výbor“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů (dále jako „Rada vlády“). Schválil aktualizaci Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 – 2022. Jednalo se o první zasedání v tomto roce.

Výbor na dnešním setkání projednal a schválil Zprávu za rok 2020 o plnění Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 – 2022 (dále jako „Akční plán“) a jeho aktualizaci. Z vyhodnocení plnění opatření Akčního plánu uložených jednotlivým rezortům vyplývá, že z 50 výstupů opatření bylo v roce 2020 splněno/plněno 15 (30 %), částečně splněno/plněno 18 (36 %) a nesplněno/neplněno 17 (34 %).

V rámci aktualizace Akčního plánu bylo navrženo zařazení čtyř nových opatření pokrývajících následující oblasti: prevence násilí a dalšího nevhodného jednání vůči seniorům a seniorkám, prevence kybernásilí a zvýšení ochrany a zajištění bezpečí osob ohrožených domácím a sexuálním násilím během omezení pohybu v důsledku krizových situací.

Výbor se na svém jednání dále zabýval přípravou standardů kvality specializovaných sociálních služeb pro oběti domácího a genderově podmíněného násilí, aktuálními výstupy výzkumů v oblasti dopadů pandemie covid-19 na osoby ohrožené domácím a genderově podmíněným násilím a možnostmi zavedení signalizace pomoci pro osoby ohrožené těmito formami násilí. K poslednímu bodu Výbor přijal usnesení, v rámci kterého vyzval Radu vlády pro rovnost žen a mužů, aby doporučila Ministerstvu práce a sociálních věcí, Ministerstvu vnitra a Ministerstvu školství, mládeže a tělovýchovy podniknout účelné kroky k urychlenému a bezpečnému zavedení mezinárodního signálu nebezpečí násilí v rodině jako účinného opatření k včasné identifikaci ohrožených dětí i dospělých osob především v období pandemie covid-19 a souvisejících omezujících opatření.

Bližší informace o Výboru naleznete zde.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie