Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

15. 1. 2024 18:16

Ženy a muži v datech 2023 - Odbor rovnosti žen a mužů vydal novou publikaci

Věděli jste, že mezi osobami pobírajícími rodičovský příspěvek je pouze 2 % mužů? Že průměrná hrubá měsíční mzda žen byla v roce 2022 o 8 378 korun nižší než mužů? Tyto a řadu dalších zajímavých statistik najdete v nové publikaci Ženy a muži v datech 2023, kterou zpracoval Odbor rovnosti žen a mužů ÚV ČR ve spolupráci s Českým statistickým úřadem.

Přestože rovnost žen a mužů patří k základním hodnotám České republiky, přetrvává v české společnosti řada nerovností. Publikace Ženy a muži v datech 2023 si klade za cíl představit vybrané statistiky o české společnosti, které jsou klíčové pro odhalení nerovností a pro jejich řešení. Genderové statistiky slouží jako důležitý podklad pro navrhování opatření a opora pro rozhodování vlády a zákonodárců. Ale také jako popis a kontrola toho, jak se daří princip rovnosti žen a mužů naplňovat v praxi. 


Publikace je členěna do 8 kapitol a úzce souvisí se Strategií rovnosti žen a mužů na léta 2021–2030. Data jsou představena v následujících tematických oblastech: Demografické charakteristiky, Práce a péče, Rozhodování, Bezpečí, Zdraví, Poznání, Společnost a Vnější vztahy.

Nová publikace Ženy a muži v datech 2023 je k dispozici v české verzi zde nebo také v anglickém jazyce pod tímto odkazem.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty

Fotogalerie [F] fotogalerie