Aktuality

21. 11. 2018 16:24

Zpráva z mezinárodního workshopu Česko a Norsko společně proti násilí aneb „Jak dál se Zuřivcem?“

V úterý 20. listopadu 2018 se uskutečnil mezinárodní workshop s názvem Česko a Norsko společně proti násilí aneb „Jak dál se Zuřivcem?“. Cílem tohoto workshopu byla diskuze o dalších možnostech spolupráce České republiky s norskou organizací Alternativ til vold a o dalším využívání edukativního filmu Zuřivec.

Pomoc dětem, které jsou vstaveny domácímu a genderově podmíněnému násilí patří k prioritním oblastem Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2015 – 2018. Úřad vlády České republiky (dále jako „ÚV ČR“) v uplynulých letech navázal úspěšnou spolupráci s norskou organizací Alternativ til vold (Alternativa násilí). Díky této spolupráci se podařilo do českého prostředí přenést norský animovaný film Zuřivec, který má za cíl šířit osvětu o domácím násilí mezi dětmi a odborníky a odbornicemi. Zuřivec se dále využívá v terapii jak s těmi, kteří se násilí dopouštějí, tak s těmi, kteří jsou násilí vystaveni. K využívání tohoto filmu byly proškoleny stovky pracovníků a pracovnic ve vzdělávání, neziskových organizací a dalších pomáhajících profesí.

V rámci workshopu byly představeny výstupy dosavadní spolupráce ÚV ČR a Alternativ til vold a informace o dalších plánovaných aktivitách ÚV ČR v souvislosti s filmem „Zuřivec“, knihou „Násilí je možné zastavit“ a dalšími výstupy v rámci bilaterální spolupráce s Alternativ til vold. Následovala moderovaná diskuze ohledně potřebnosti dalších aktivit v souvislosti s výstupy spolupráce ÚV ČR a Alternativ til vold ze strany odborníků a odbornic pracujících s osobami ohroženými domácím a genderově podmíněným násilím a osobami, které se dopouštějí násilí v blízkých vztazích. Moderace diskuze se ujala norská odbornice na tuto problematiku Barbora Jakobsen. Získané podněty budou využity v rámci přípravy Akčního plánu prevence domácího a genderově podmíněného násilí na léta 2019 – 2022 a dalších plánovaných aktivitách ÚV ČR.  


Jednotlivé prezentace z workhopu naleznete v připojených dokumentech napravo.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie