Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

13. 7. 2023 19:48

Zasedání Odborné skupiny pro podporu osob s omezenou schopností právně jednat - 12. července 2023

Ve středu 12. července 2023 se v Kanceláři veřejného ochránce práv v Brně uskutečnilo další zasedání Odborné skupiny VVOZP pro podporu osob s omezenou schopností právně jednat.

Hlavním bodem programu byla diskuze týkající se opatrovnictví bez omezení svéprávnosti, ustanovení opatrovníka dle § 469 občanského zákoníku, opatrovnické rady a jejího fungování, zkušeností s využitím postupu dle § 101 občanského zákoníku u lidí s psychiatrickou diagnózou či mentálním postižením v judikatuře Nejvyššího soudu a využívání alternativ k omezení svéprávnosti, a to zejména ve vztahu k problémům, které se v těchto oblastech vyskytují v praxi.

Mezi další témata patřila informace o stavu projednávání gesce nad veřejným opatrovnictvím. V této souvislosti je nezbytné, aby byl zároveň určen gestor i pro oblast soukromého opatrovnictví a také pro problematiku podpůrných opatření.

Jedním z bodů bylo také seznámení se změnou právní úpravy ve Španělsku, na základě které bylo přistoupeno ke konceptu podporovaného rozhodování v plném rozsahu a již nedochází k omezování svéprávnosti.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X