Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

1. 3. 2023 15:00

Zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Dne 23. února 2023 se uskutečnilo zasedání Odborné skupiny pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb.

Ředitel Centra dopravních informačních systémů podal informaci o aktuální situaci týkající se osvobození od poplatků za užívání dálnic pro osoby se zdravotním postižením. Vozidla, v nichž se přepravuje držitel průkazu ZTP nebo ZTP/P, jsou osvobozena od dálničního poplatku automaticky, při případné dálniční kontrole je potřeba předložit průkaz ZTP či ZTP/P a držitel tohoto průkazu musí být ve vozidle přítomen.

Skupina se dále zabývala povinnými datovými schránkami pro OSVČ z hlediska jejich přístupnosti pro lidi se sluchovým a zrakovým postižením. Datové schránky zatím nejsou zcela přístupné s odečítače obrazovky pro uživatele s těžkým zrakovým postižením, instruktážní videa neobsahují tlumočení do českého znakového jazyka. Tato problematika bude dále řešena.

Obsahem jednání byla také nově vzniklá Digitální a informační agentura (DIA), která má mít na starosti digitalizaci veřejné správy. Přecházejí pod ni některé odbory z Ministerstva vnitra. Skupina se bude snažit navázat s DIA úzkou spolupráci.

Následně byla podána pravidelná informace Ministerstva průmyslu a obchodu o postupu implementace směrnice 2019/882 o požadavcích na přístupnost u výrobků a služeb (EAA). Legislativní rada vlády vznesla požadavek, aby směrnice EAA byla transponována pouze jedním zákonem, místo původně plánovaných dvou zákonů. V současné době je finalizován nový návrh zákona, který sloučí původní dva návrhy.

Na jednání byly také prezentovány informace týkající se pracovní skupiny k metodice Easy to Read (ETR), která pracuje při Ministerstvu vnitra. Všechny resorty měly do konce roku 2022 zveřejnit na svých webech a na Portálu veřejné správy základní informace o své činnosti ve formátu ETR. Je důležité, aby tyto informace byly umístěny tak, aby byly snadno dohledatelné.

Dále byla projednávána přístupnost audiovizuálních mediálních služeb pro osoby se zrakovým postižením a osoby se sluchovým postižením. Provozovatelé vysílání mají povinnost přijmout akční plán, který by měl být konzultován s organizacemi zastupujícími osoby se sluchovým a zrakovým postižením a jehož obsahem bude plánované navýšení počtu zpřístupněných programů v následujícím období.

Skupina řešila téma přístupnosti voleb pro osoby se zdravotním postižením. V Poslanecké sněmovně je projednáván návrh zákona o správě voleb. Zákon počítal s tím, že hlasovací lístky již nebudou doručovány do domovních schránek, ale budou k dispozici až ve volebních místnostech, což by bylo pro osoby se zdravotním postižením znevýhodňující. Od tohoto návrhu však bylo upuštěno. Ministerstvo vnitra také v rámci zpřístupnění voleb začalo dávat náhledy hlasovacích lístků na webové stránky, např. kvůli zrakově postiženým. Výjimkou jsou komunální volby, kdy je problematické do systému vložit velké množství údajů. K dispozici na webu je i video v českém znakovém jazyce s informacemi k hlasování.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X