Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

2. 3. 2023 15:03

Zasedání Odborné skupiny pro regionální rozvoj

Dne 2. března 2023 se uskutečnilo jednání Odborné skupiny pro regionální rozvoj, jejímiž členkami a členy jsou zástupci krajských úřadů.

Prvním tématem jednání byly pobytové, terénní a ambulantní sociální služby v jednotlivých krajích, zejména přehled jejich počtu a nákladů na ně za posledních pět let. Cílem je postupné ubývání pobytových služeb ve prospěch terénních a ambulantních služeb.

Dalším tématem bylo porovnání dotačních řízení krajů na podporu sociálních služeb v roce 2023 s rokem 2022.

Následně se skupina zabývala vývojem finanční podpory služby odborné sociální poradenství v jednotlivých krajích za posledních 5 let.

Na jednání byly dále prezentovány informace o aktuálním stavu krajských plánů vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením, které určují základní politiku krajů v oblasti podpory a pomoci osobám se zdravotním postižením, a o stavu jejich monitorování.

V současné době připravuje Ministerstvo práce a sociálních věcí velkou novelu zákona o sociálních službách, členky a členové skupiny přednesli návrhy na změny a úpravy, které považují za důležité v zákoně provést.

Na závěr se skupina věnovala opatřením Národního plánu podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2021-2025 zaměřeným na zlepšení situace sociálních služeb.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X