Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

23. 1. 2024 17:18

Zasedání Odborné skupiny VVOZP pro podporu osob s omezenou schopností právně jednat - 23. ledna 2024

V úterý 23. ledna 2024 se v budově Úřadu vlády ČR uskutečnilo další zasedání Odborné skupiny VVOZP pro podporu osob s omezenou schopností právně jednat.

Hlavním tématem byla diskuze nad aktuálními tématy v oblasti opatrovnictví. Týkala se zejména nového zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s veřejným opatrovnictvím, který bude v blízké době předložen po meziresortním připomínkovém řízení ke schválení vládě. Gestorem pro oblast veřejného opatrovnictví by se na základě tohoto zákona mělo stát Ministerstvo práce a sociálních věcí.

Prezentována byla také dobrá praxe z Rakouska. Rakouská reforma týkající se opatrovnictví byla připravována s výraznou účastí osob se zdravotním postižením a ukázala, že je možné hledat alternativní způsoby podpory, aniž by docházelo k omezení svéprávnosti. Diskutující se shodli na tom, že by bylo vhodné využít zahraniční zkušenosti pro inovace v českém právním systému a že je důležité sdílet informace a dobrou praxi mezi odbornou veřejností a opatrovnickými soudy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X