Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

25. 3. 2024 18:02

Zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením - 25.03.2024

Dne 25. března 2024 se uskutečnilo 1. zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením (dále jen "VVOZP") v tomto roce.

Nejdříve bylo kontrolováno plnění úkolů uložených v souvislosti s projednávanými body na předchozích zasedáních: dostupnost zdravotnických prostředků pro děti těžkým zdravotním postižením; získání odborné způsobilosti k řízení motorového vozidla a motocyklu člověkem se sluchovým postižením; přístupnost internetových stránek úřadů státní správy a dlouhodobé porušování základních práv osob se sluchovým postižením v souvislosti s přístupem k audiovizuálním mediálním službám.

Následně byla projednána a schválena Výroční zpráva Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením za rok 2023.

Tématem třetího bodu jednání byly problémy při vzdělávání dětí, žáků a studentů s těžkým zdravotním postižením.

Obsahem čtvrtého bodu jednání byla připravovaná novela zákona o dani z přidané hodnoty, ve které Ministerstvo financí navrhuje zrušení vracení DPH osobám se zdravotním postižením při zakoupení motorového vozidla.

V pátém bodu se VVOZP věnoval připravované právní úpravě zaměřené na služby poskytované v rámci sociálně zdravotního pomezí.

Dále zazněla informace Ministerstva práce a sociálních věcí o postupu prací na přípravě Evropského průkazu osob se zdravotním postižením a Evropského parkovacího průkazu pro osoby se zdravotním postižením.

Závěrem byli členky a členové VVOZP seznámeni se zprávou Ministerstva dopravy o vyhodnocení provedení zakázek krajů týkajících se veřejné dopravy z hlediska zajištění bezbariérové dopravy.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X