Aktuality

19. 4. 2024 10:24

Pracovní skupina pro otázky romských žen diskutovala mimo jiné tabuizované téma domácího násilí v romských rodinách

Domácí násilí se nevyhýbá ani romským partnerským vztahům. Ukazují to zkušenosti lidí pracujících s romskými ženami v rámci svépomocných skupin i programů zaměřených na posílení kompetencí romských žen. Kvalitativní a kvantitativní výzkumy zachycující tento fenomén však dosud nebyly provedeny. Nejen prevencí a potíráním domácího násilí v romských rodinách se zabývala dne 4. dubna 2024 Pracovní skupina pro otázky romských žen (dále jen „Pracovní skupina“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů.

Claudie Laburdová, členka pracovní skupiny a koordinátorka projektů organizace Slovo21, představila aktuálně realizovaný projekt Mluv nahlas. Cílem projektu je podpořit oběti domácího násilí z řad romských žen v řešení této situace i zvyšovat jejich povědomí o tom, jak znaky domácího násilí rozpoznat. Součástí projektu bude také výzkum o násilí páchaném v romské komunitě realizovaný ve spolupráci s Fakultou humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze, do kterého bude zapojeno 500 respondentek z 5 měst. Členstvo pracovní skupiny ocenilo vznik projektu, který jako první tento fenomén pokrývá. Zároveň upozornilo na význam práce s původci násilí z romských komunit pro změnu genderových stereotypů a hranic toho, co je v partnerském vztahu akceptováno.

Klára Kameníková z oddělení kanceláře Rady vlády pro záležitosti romské menšiny představila záměr druhého kola dotačního programu Úřadu vlády ČR k podpoře romské integrace Prevence sociálního vyloučení a komunitní práce pro rok 2024. V případě schválení budou dotace poskytovány na aktivity zaměřené na pomoc s vyřízením žádosti o poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem dle zákona č. 297/2021 Sb., a navazující aktivity a na vzdělávací a informační činnost na toto téma, např. pořádání informačních kampaní pro veřejnost, odborných konferencí a seminářů a provoz informačních webových portálů. V případě schválení bude dotační řízení vyhlášeno v dubnu tohoto roku v sekci věnované romské menšině na webových stránkách vlády.

Bližší informace o pracovní skupině najdete na webu: Pracovní skupina pro otázky romských žen | Vláda ČR (vlada.cz).

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie