Aktuality

2. 11. 2023 18:19

Pracovní skupina pro otázky romských žen diskutovala o probíhajícím odškodňování nezákonné sterilizace romských žen ze strany státu

Ve čtvrtek 2. listopadu 2023 jednala Pracovní skupina pro otázky romských žen (dále jen „Pracovní skupina“) při Radě vlády pro rovnost žen a mužů. Jednání se zaměřilo mimo jiné na aktuální vývoj v naplňování zákona č. 297/2021 Sb., o poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem a na podporu romských žen v politické participaci a rozhodování.

Pracovní skupina složená ze zástupkyní neziskového sektoru, samosprávy a nezávislých odbornic se rozrostla o čtyři nové členky – Elenu Gorolovou, Lenku Pokošovou, Renatu Adamovou a Gwendolyn Albert. K prvnímu jednání v tomto roce byli přizváni jako hosté zmocněnkyně vlády pro záležitosti romské menšiny Lucie Fuková a zástupkyně sekretariátu Rady vlády pro záležitosti romské menšiny.

Členky pracovní skupiny diskutovaly v rámci aktualizace Strategie rovnosti žen a mužů na léta 2021-2030 o opatřeních, jejichž cílem je podpořit romské ženy a potírat jejich vícečetnou diskriminaci v mnoha oblastech. Tato opatření by měla reagovat na aktuální výzvy ve vztahu k postavení romských žen v české společnosti. Po invazi Ruské federace na Ukrajinu začaly na hůře ohodnocených pracovních pozicích vedle Romek pracovat Ukrajinky. V souvislosti s postupující digitalizací a využíváním moderních technologií jsou romské rodiny s nízkými příjmy ohroženy vyloučením z rozvoje digitální gramotnosti.

Stěžejním tématem jednání bylo naplňování zákona o odškodnění protiprávních sterilizací. Zástupkyně Ministerstva zdravotnictví informovala o statistikách vyřízených žádostí od účinnosti zákona a zodpověděla dotazy přítomných. Zástupkyně Kanceláře veřejného ochránce práv představila v říjnu vydanou Zprávu o šetření veřejného ochránce práv (dále jen „VOP“) z vlastní iniciativy ve věci odškodnění protiprávní sterilizaci, v níž VOP poukázal na formální nedostatky řízení o odškodnění se zásadním dopadem na úspěch žadatelek v řízení. Své pohledy z praxe přinesl také advokát zastupující žadatelky, sterilizované ženy. Pracovní skupina se vzhledem k neuspokojivému naplňování zákona bude tématem dále aktivně zabývat.

 

Bližší informace o Pracovní skupině naleznete zde: Pracovní skupina pro otázky romských žen | Vláda ČR (vlada.cz)

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie