Zasedání Vládního výboru pro osoby se zdravotním postižením

28. 6. 2013 13:57

Zasedání dne 3. června 2013

Dne 3. června 2013 se v jednacím sále vlády ČR konalo zasedání Vládního výboru pro zdravotně postižené občany (dále jen „VVZPO“). Jednání zahájil a řídil místopředseda VVZPO a předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Bc. Václav Krása, jednání se zúčastnila jako členka též zmocněnkyně vlády pro lidská práva Mgr. Monika Šimůnková.

V rámci prvního bodu jednání bylo nejprve kontrolováno plnění úkolů uložených na předešlém zasedání VVZPO dne 6. března 2013, a to informace o aktuální situaci v případě porušování lidských práv v Domově pro osoby se zdravotním postižením Zašová, plán inspekcí poskytování sociálních služeb Úřadu práce ČR pro letošní rok, přijetí organizačních opatření MPSV, která zajistí urychlení procesu rozhodování o dávkách a průkazech pro osoby se zdravotním postižením, rozbor postupu MPSV při ztrátě či odcizení průkazů pro osoby se zdravotním postižením a informace o vývoji situace v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením a o připravované legislativě v této oblasti.

V druhém bodu jednání představil vedoucí sekretariátu VVZPO Zprávu o plnění opatření Národního plánu vytváření rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2010-2014 v roce 2012. Následně byl členy VVZPO návrh zprávy schválen s tím, že zpráva bude předložena k projednání do vlády po vypořádání připomínek uplatněných v rámci meziresortního připomínkového řízení.

Obsahem třetího bodu bylo seznámení členů VVZPO s Výroční zprávou VVZPO za rok 2012, jejíž znění VVZPO svým usnesením schválil. Výroční zpráva bude následně předložena pro informaci členům vlády.

V dalším bodu zasedání byl VVZPO schválen návrh dotačního programu Podpora veřejně účelných aktivit občanských sdružení zdravotně postižených pro rok 2014, který je určen pro občanská sdružení s celostátní působností a v rámci kterého lze předkládat žádosti o dotaci ve 4 tématických okruzích činností.

V pátém bodu jednání VVZPO projednal a schválil návrh na vyhlášení XX. ročníku Ceny VVZPO za publicistické práce zaměřené na problematiku zdravotního postižení, který bude následně vyhlášen na internetových stránkách Úřadu vlády ČR.

Následně členové vyslechli informaci MŠMT o připravované novele školského zákona se zaměřením na vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Mgr. Jan Dobeš v sedmém bodu zasedání informoval o postupu prací na vytvoření monitorovacího mechanismu k Úmluvě o právech osob se zdravotním postižením v České republice. Příprava monitorovacího mechanismu probíhá ve spolupráci s VVZPO, Národní radou osob se zdravotním postižením a dalšími relevantními organizacemi.

Na závěr jednání byla podána informace zpracovaná na základě podkladů jednotlivých resortů a institucí o realizaci a financování záměrů bezbariérových tras předložených v rámci Národního rozvojového programu mobility pro všechny v roce 2012.


vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty