Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

1. 2. 2018 13:08

Jednání 8. února 2018

Informace o jednání

Program a nejdůležitější projednávaná témata

Jednání se uskutečnilo 8. února 2018 v 08:30 hod. v místnosti č. 147 Úřadu vlády České republiky, nábřeží Edvarda Beneše 4.

Program:

  1. Protidrogová politika České republiky

Nejdůležitější projednávaná témata:

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky (Rada) jednala poprvé vroce 2018. Jednalo se
o první jednání Rady po jmenování nové vlády vprosinci 2017. Předmětem jednání byly zásadní otázky současné protidrogové politiky a jednání probíhalo zejména formou diskuze a brainstormingu kjejím nejvýznamnějším aspektům.

Vprůběhu jednání bylo diskutováno o možnosti případného zeštíhlení a zjednodušení struktury poradních orgánů Rady a odstranění jejich případné duplicity.

Další diskuze členů Rady probíhala především kproblematice financování služeb prevence a léčby závislostí, zejména vsouvislosti sproblémem deficitu finančních prostředků na mzdy pracovníků vsociálních službách, ke kterému došlo po vládou provedeném navýšení tarifů pro jejich odměňování. Zdiskuze vyplynula potřeba dofinancování adiktologických služeb ještě vroce 2018 ve výši cca 36 mil. Kč, které budou použity na sanaci mzdových nákladů pro pracovníky vpředmětných službách. Vrámci další diskuze vyplynula potřeba vzniku nejméně 7 zařízení služeb pro prevenci a léčbu osob závislých na hazardním hraní snáklady cca 30 mil. Kč tak, aby uvedené služby byly pro tyto osoby dostupné ve všech 14 krajích ČR včetně Prahy. Další potřeba navýšení finančních prostředků poskytovaných adiktologickým službám byla definována ve výši cca 35 mil. Kč, konkrétně na posílení personální kapacity adiktologických služeb. Předseda Rady pověřil ministerstvo financí úkolem, aby se pokusilo nalézt ve státním rozpočtu adekvátní objem finančních prostředků kdofinancování předmětných služeb vroce 2018. Ministryně práce a sociálních věcí nabídla možnost využití prostředků z Evropského sociálního fondu.

Dalším tématem diskuze Rady byla problematika substituční léčby osob závislých na opiátech prostřednictvím buprenorfinu a jeho financování zveřejného zdravotního pojištění. Vprůběhu doby, kdy je buprenorfin využíván ksubstituci došlo vČR ke snížení počtu uživatelů heroinu zpočtu cca 12 tis. na úroveň cca 4 tis. uživatelů. Vpřípadě hrazení tohoto substitučního prostředku ze zdravotního pojištění by došlo k eliminaci jeho obchodování na černém trhu, dále kpodchycení klientů a jejich možné další léčby. Ministr zdravotnictví byl pověřen uskutečněním jednání se zástupci zdravotních pojišťoven kprojednání tématu úhrady zveřejného zdravotního pojištění.

Předmětem další diskuze Rady byla také možnost ovlivnění situace voblasti závislostí, zejména pokud se jedná o alkohol a tabák, a to např. zvýšením sazby spotřebních daní na tyto komodity.

Vroce 2018 bude sekretariátem Rady zpracována a vládou schvalována nová národní strategie protidrogové politiky na období následujících 9 let, která stanoví další směřování a vývoj politiky voblasti závislostí.

Členové Rady rovněž diskutovali o problematice konopí pro léčebné účely. Ministr zdravotnictví informoval, že proběhl úspěšně tendr na pěstitele konopí pro léčebné účely. Jeho proplácení pacientům zdravotními pojišťovnami brání skutečnost, že nejsou dostatečně vědecky prokázány jeho léčebné účinky.

Rada se také zabývala současným stavem zákona č. 65/2017 Sb., o ochraně před škodami působenými návykovými látkami. Na základě poslaneckého návrhu by mělo dojít k jeho novelizaci, zejména pokud se jedná o zmírnění podmínek pro zákaz kouření vrestauračních prostorách.

Předseda Rady požádal Asociaci nestátních organizací o zprostředkování návštěvy vzařízeních poskytujících adiktologické služby, která se uskuteční vnejbližší době.

Současně byl dohodnut termín společného jednání ministryně práce a sociálních věcí, národního koordinátora pro drogovou politiku a zástupce odborných společností, za účelem nalezení možných dosud nevyužitých zdrojů evropských sociálních fondů kfinancování adiktologických služeb.

Rada na svém jednání nepřijala žádné usnesení.

***

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X