Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

15. 5. 2018 11:00

Díky novému zákonu se počet provozoven hazardu snížil na 1200. Je ale třeba řešit nedostatečnou síť péče, upozornili odborníci na národní konferenci.

Praha, 15. 5. 2018 – Na letošní Národní konferenci Hazardní hraní v ČR více než sto zástupců odborné veřejnosti, neziskových organizací a státní správy bilancovalo zavedená regulativní opatření a jejich efektivitu, síť pomoci pro hazardní hráče a nedostatečné financování prevence a léčby. Národní protidrogový koordinátor Vobořil apeluje na rozšíření sítě služeb pro patologické hráče. Přestože v ČR máme až 100 tisíc patologických hráčů, ročně se jich do léčby přihlásí jen necelé tři tisíce.

V Lichtenštejnském paláci diskutovali téma hazardního hraní zástupci Úřadu vlády, Ministerstva financí ČR a odborných služeb za přítomnosti hostů z krajských a městských úřadů, státní správy a průmyslu.

Legislativa je dostatečná

Od roku 2017 tvoří zákonný rámec hazardního hraní nový zákon o hazardních hrách a nový zákon o dani z hazardních her. To pro Českou republiku znamená otevření trhu pro provozovatele z Evropského hospodářského prostoru, zpřísnění regulace a umožnění provozování většiny hazardních her na internetu. Technické hry jsou od roku 2017 zdaněny sazbou 35 %, ostatní hazardní hry 23 %. Aktuální situaci v oblasti regulace hazardního hraní zhodnotila ministryně financí Alena Schillerová:

„Důkazem, že zákon o hazardních hrách funguje a plní svůj účel, je setrvalý pokles počtu provozoven v našich městech na aktuálně necelých 1200, přičemž ještě na začátku roku 2014 jich bylo 6400. Jsem velmi ráda, že se Česká republika zbavila nelichotivé nálepky kasina uprostřed Evropy a konečně se stává zemí, která chrání občany před závislostí na hazardu,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová


Rozšíření sítě služeb zajistí ochranu hráčům i jejich rodinám

Odborníci na konferenci diskutovali, zda je nabídka a dostupnost služeb pro patologické hráče a jejich blízké dostatečná. Poptávka je podle nich několikanásobně vyšší. Chybí také adekvátní financování sítě a osvěta pro hráče a jejich rodiny.

„Zásadní je vybudovat stabilní systém péče pro patologické či rizikové hráče, poradny včetně dluhového poradenství, posílit ochranu hráčů a systém včasné identifikace problémových hráčů,“ uvedl národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Nový hazardní zákon definuje pomoc i v herních prostorech jako takových. Podle Vobořila je, kromě této prevence, třeba posílit také síť center: „Chtěl bych, abychom disponovali alespoň čtrnácti krajskými centry. V současnosti je jich pouze devět a na posledním jednání Rady vlády jsme se s panem premiérem shodli na potřebě jejich rozšíření. Chybí nám v tuto chvíli kolem 30 milionů na dofinancování sítě služeb.“

Hazardní hraní v populaci

V riziku problémového hráčství se nachází přes 500 tisíc Čechů, z toho ve vysokém riziku (patologických hráčů) přibližně 100 tisíc, přitom se ročně v kontaktu s pomáhajícími službami nachází tři tisíce osob. Poslední dostupné odhady za rok 2017 naznačují mírný pokles míry rizikového hráčství v české populaci.

Podle studie mezi patologickými hráči v léčbě z roku 2017 vyplývá, že se podíl počtu hráčů na automatech snižuje. Zatímco v roce 2013 tvořili hráči na automatech 83 % všech hráčů v léčbě, v roce 2017 to bylo již 63 %. Oproti tomu stoupá účast hráčů na online sázkách a živých hrách.

 „I když počet hracích automatů v Česku klesá, stále tvoří přes 60 % trhu s hazardními hrami a představují nejvyšší riziko z hlediska rozvoje problémového hráčství,“ vysvětlil Viktor Mravčík, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti, které situaci v oblasti hazardního hraní průběžně sleduje.

 „Patologický hráč v léčbě prohrál za svou hráčskou kariéru průměrně 1,1 milionu Kč.“

Hráči v roce 2017 prohráli v hazardních hrách celkem 39,8 mld. Kč (tzn. o 0,5 miliardy více než v roce 2016). Roste také podíl online her na trhu, ty představovaly celou jednu třetinu peněz vložených do hry v roce 2017. 

„Nejzávažnějším socioekonomickým důsledkem problémového hráčství pro jednotlivce a také jejich blízké je zadluženost,“ uvedl Viktor Mravčík s tím, že 90 % hráčů v léčbě je zadlužených.  Patologický hráč v léčbě prohrál za svoji hráčskou kariéru průměrně přes 1,1 mil. Kč a jeho výše zadlužení v r. 2017 dosáhla přibližně 800 tis. Kč.

Provozování hazardních her

Od ledna 2017, kdy začal platit zákon o hazardních hrách, má dozor nad provozováním hazardních her v prostředí kamenných provozoven v kompetenci Celní správa ČR, která je kromě správního řízení oprávněna vést i řízení trestní.

Celní správa provedla od začátku roku 2017 do současnosti 2581 kontrol, při kterých odhalila 200 nelegálních heren a zabavila 1500 herních zařízení. Podle Ministerstva financí díky účinnosti zákona opustilo na začátku roku 2017 český trh 90 % nelicencovaných provozovatelů on-line hazardu.

Zlikvidování nelegálního hazardu je jednou z našich priorit. Celní správa svými kroky dává provozovatelům jasný signál, že bez řádného povolení jde o provozování nelegálního hazardu, za což jim hrozí sankce až do výše 50 milionů korun,“ uzavřela ministryně financí Schillerová.

Podle Vobořila je nyní potřebné, aby byla zavedena povinnost provozovatelů zavádět opatření nabízející hráčům pomoc – jedná se například o algoritmus, který vytipuje hráče v riziku a který jej upozorní, že hraje rizikově, a nabídne poradenství a pomoc.

„Kromě toho by měli sami provozovatelé, například v rámci CSR, realizovat informační kampaně o tom, že síť pomoci existuje, a to s takovým efektem, aby to věděli jak hráči, tak jejich příbuzní, nebo obvodní lékaři,“ popsal svou představu Vobořil s tím, že by firmy samy mohly navrhnout, jakou prevenci budou realizovat a také, jak budou hodnotit její účinnost. Kromě toho by Vobořil rád viděl, aby 1,5 % ze spotřební daně z hazardu šlo do prevence a léčby.


Více informací najdete na www.drogy-info.cz a na www.mfcr.cz.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X