Pro média

23. 5. 2008 11:54

Safer Party Tour 2008 - projekt zvyšující pohodu a snižující rizika nočního života

Informace o projektu a jeho realizaci.

Výzkumné studie provedené EMCDDA mezi mládeží v tanečních a hudebních podnicích v různých zemích přinášejí v případě konzumace nelegálních drog mnohem vyšší odhadovanou prevalenci, než je hodnota uváděná u běžné populace. Celopopulační studie o zdravotním stavu a životním stylu obyvatel v ČR, jejíž výsledky byly shrnuty ve Výroční zprávě o stavu ve věcech drog v ČR v r. 2004, dokládá, že osoby, kterým byla droga nabídnuta, nejčastěji uváděly, že k tomu došlo v klubu nebo na diskotéce. Výsledky odborné studie Tanec a drogy 2007 ukazují na zvýšený výskyt zneužívání alkoholu, drog a jejich kombinací v prostředí noční zábavy, zejména na nárůst užívání pervitinu a především kokainu na taneční scéně.

Safer party tour 2008 na stávající situaci reaguje navázáním intenzivní spolupráce nestátních neziskových organizací, jež se zabývají terénní prací na taneční scéně. Projekt je výsledkem činnosti pracovní skupiny „Prevence a snižování rizik užívání drog na tanečních akcích“ složené z organizátorů tanečních akcí, zástupců Centra adiktologie, státních i nestátních organizací a výzkumných pracovníků.

Koordinátorem projektu je občanské sdružení Chilli.org, které společně s pražským o.s. SANANIM, brněnským o.s. Sdružení Podané ruce (Wallhala a Extc.cz), plzeňským o.s. CPPT a jihočeským o.s. Prevent navštíví největší letní taneční festivaly roku 2008 a nabídne účastníkům svoje specifické preventivní projekty zaměřené na taneční scénu.

Myšlenkou projektu Safer Party Tour 2008 je propojení jednotlivých programů s možností rozšířit, zatraktivnit a současně zvýšit dostupnost služeb prevence rizik nočního života na taneční scéně

Hlavním cílem Safer party tour 2008 je poskytování objektivních informací o legálních a ilegálních psychoaktivních látkách způsobem a formou atraktivní pro mladé lidi v prostředí, kde problémy spojené s jejich konzumací často vznikají. Informace popisují jak substance samotné, tak jejich krátko a dlouhodobé, žádoucí i nežádoucí účinky, postupy minimalizace rizik při užití a trestněprávní souvislosti jejich konzumace. Poskytování objektivních a pravdivých informací v prostředí nočního života je vysoce účinná a efektivní metoda ochrany mladých lidí před možnými zdravotními či právními důsledky příliš divokého mejdanu.

Organizace sdružené v Safer party tour zajistí na těchto festivalech informační stánek se specifickým servisem připraveným podle potřeb rostoucího počtu příznivců elektronické taneční hudby

K dispozici pro každého návštěvníka největších letních hudebních festivalů na území ČR budou letáky s různorodými tématy: minimalizace rizik užívání legálních či ilegálních drog, všeobecné informace o psychoaktivních substancích, nebezpečí míchání různých drog navzájem nebo jen možnost rozhovoru na jakékoliv téma týkající se rizik nočního života včetně zásad bezpečného sexu.

Projekt dále, dle toho jaké organizace jej budou na dané akci zastupovat, nabídne například útulný chillout s vitamínovým servisem a poradenskou péčí (Chilli.org). Informace o aktuální hladině alkoholu v krvi, jaká rizika z toho vyplývají a o času, kdy hladina alkoholu klesne na nulu (Promile.info). V případě jakýchkoliv krizových situací z důvodů psychických – stavy nezvladatelné úzkosti, strachu, paniky či zmatenosti slangově označované jako „bad trip“ - nebo z důvodů fyzických - tělesná zranění, nevolnost, omdlévání, dehydratace - zde účastník hudebního festivalu najde přátelskou pomoc a profesionální podporu (Sdružení Podané ruce). Preventivní služby budou poskytovány zdarma a anonymně.

Projekt bude směrem k cílové skupině mladých dospělých propagován ve spolupráci s mediálními partnery - vydavatelstvím magazínů pro mladé lidi Xpublishing, internetových serverem Techno.cz a hudební stanicí Radio 1.

Projekt Safer Party Tour také obsahuje aktivity vedoucí ke zmapování situace v prostředí noční zábavy cílené na monitoring a analýzu užívání drog v prostředí noční zábavy, analýzu potřeb, analýzu nabídky služeb poskytovaných v této oblasti a z dlouhodobého hlediska i evaluace poskytovaných služeb.

Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky projekt na svém dubnovém zasedání projednala a schválila. Nejen díky tomu bude projekt realizován na těchto festivalech:

20. - 21. 6. United Islands of Prague - Praha
3. - 5. 7. Rock for People – Hradec Králové
12. 7. Creamfields - Břeclav
13.7. Colors of Ostrava – Ostrava
18. - 20. 7. Mighty Sounds – Olší u Tábora
31. - 2. 8. Sázavafest - Kácov
16. 8. Summer of Love - Pardubice
9. 8. HradHouse - Boskovice
22. - 24. 8. Hip Hop Camp – Hradec Králové

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty