Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

19. 8. 2011 14:27

Tiskové prohlášení Jindřicha Vobořila k Petici za legislativní změny zpřístupňující pacientům v ČR léčbu konopím (vydáno 19. 8. 2011)

Národní protidrogový koordinátor vítá a podporuje kroky k legislativním změnám zpřístupňující pacientům v ČR léčbu konopím a umožňující jeho výzkum.

Toto prohlášení reagovalo v srpnu 2011 na tehdy zveřejněnou Petici za léčebné využití konopí a související diskuzi odborníků, pacientů i širší veřejnosti:

Jasné oddělení léčebného využití a užívání konopí od nezákonného pěstování a zneužívání konopí jako drogy je logický krok správným směrem, analogický tomu, co známe u opiátových léků proti bolesti. Současná situace, kdy jsou pacienti velmi často s těžkým postižením nebo poškozením zdraví z hlediska zákona považováni za kriminálníky, není v souladu s principy české protidrogové politiky a měla by být napravena. Pacient užívající konopí jako lék a dealer kokainu nebo heroinu mohou být teoreticky stíháni podle stejného paragrafu trestního zákoníku, což znepřehledňuje zákonný rámec týkající se kontroly omamných a psychotropních látek.

Potřebujeme jasně odlišit prospěšné využití látky jako léku od zneužití látky jako drogy. Uvolní to také lidské a finanční zdroje našim orgánům činným v trestním řízení, které jsou nyní na řešení tzv. drogové trestné činnosti spojené s léčebným využitím konopí vynakládány a daly by se použít tam, kde jsou opravdu potřeba. V tomto smyslu je to také případné téma pro jednání Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky, jejíž jsem výkonným místopředsedou,“ uvedl Jindřich Vobořil.

Přiměřená a efektivní úprava zákona o návykových látkách v tomto směru by přinesla několikanásobný prospěch. Umožnila by pacientům legální léčbu, jasně by oddělila problematiku léčebného využití od zneužití konopí, které zůstává nelegální látkou s neoddiskutovatelnými riziky, a to především u užívání mladistvými. Zefektivnilo by se tak použití omezených zdrojů, kterých se v protidrogové politice dostává stále méně. „Umožnění legálního použití konopí pro léčebné účely prospěje i řešení problematiky zneužívání konopí, protože stanoví jasnou dělicí linii. Měli bychom se na celou věc dívat takto racionálně a nechat ideologii stranou,“ dodal Jindřich Vobořil.

Další informace

Informace o  legislativním i faktickém stavu týkající se léčebného využití konopí v ČR najdete v souvisejících zprávách (viz odkazy u této zprávy) a na stránkách Petice za léčebné využití konopí.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X