Aktuality

12. 3. 2024 11:19

ČR pořádá v rámci 67. zasedání CND panelovou diskuzi na téma psychomodulačních látek

Panelová diskuse (side event) se koná v hybridním formátu dne 18. 3. 2024 od 9:10 h v rámci 67. zasedání Komise OSN pro narkotika (CND), které se koná ve Vídni. Přenos bude dostupný na platformě Webex - odkaz pro připojení a další informace k diskusi jsou uvnitř této zprávy.

S přílivem nových látek se globální drogová situace dynamicky proměňuje. Mnohé z těchto nových látek propadají mezinárodními kontrolními opatřeními a končí v právním vakuu. Bez pevného regulačního statusu tyto látky, které se značně liší rizikovostí nebo medicínským potenciálem, končí buď zakázané na národní úrovni nebo ponechané v "šedé zóně", kde je nelze účinně regulovat ani kontrolovat jejich kvalitu a tím pádem i snižovat rizika s nimi spojená.

Vyvstává otázka, jak se s novou realitou nabídky takových látek vypořádat. ČR nabízí cestu nového modelu regulace méně škodlivých látek (např. kratomu), u nichž se komplexní zákaz nezdá být nutný a mohl by zavést inherentní rizika, která by účinně převážila nad zamýšlenými přínosy.

Diskutovat bude národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil, odborník na závislosti Viktor Mravčík, ředitel nadnárodního institutu (TNI) Martin Jelsman a expertka na politiku závislostí z USA Christine Kourtides.

Panelová diskuze bude přenášena online (odkaz na připojení).
V příloze je leták s pozvánkou.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X