Aktuality

23. 1. 2024 11:34

Souhrn praktických dopadů k připravované regulaci psychomodulačních látek

Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády ČR připravil souhrn praktických dopadů k připravované novele zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách ve znění pozdějších předpisů a dalších souvisejících zákonů, kterými by měla vzniknout nová kategorie tzv. psychomodulačních látek.

Souhrn praktických dopadů k připravované regulaci psychomodulačních látek je určen pedagogům a odborné i široké veřejnosti zpracoval Odbor protidrogové politiky na základě návrhu zákona, který je nyní projednáván v Poslanecké sněmovně (viz níže); v rámci legislativního procesu tedy může dojít ke změnám. Připojený dokument shrnuje pravidla a opatření pro nakládání a prodej s těmito látkami (např. kratom). Mezi zásadní návrhy patří zejména: zákaz prodeje mladistvým, zákaz reklamy, zákaz sponzoringu, plošný zákaz prodeje ve výdejních automatech a zákaz prodeje těchto látek ve formě bonbónů či cukrovinek.

Návrh novely zákona č. 167/1998 Sb., o návykových látkách ve znění pozdějších předpisů a dalších souvisejících zákonů, kterými by měla vzniknout nová kategorie tzv. psychomodulačních látek je nyní projednáván Poslaneckou sněmovnou jako sněmovní tisk 504/0. Jedná se o návrh skupiny poslanců (Zdenka Němečková CrkvenjašTom PhilippVěra AdámkováMichaela ŠebelováMartina OchodnickáKlára KocmanováDavid Kasalpředložený sněmovně dne 31. 7. 2023. Návrh je nyní v Poslanecké sněmovně ve 2. čtení. Aktuálně (k 1. 2. 2024) je projednávání tisku navrženo na pořad 92. schůze (od 6. února 2024).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X