Dotace pro rok 2024

30. 8. 2023 12:32

Financování projektů protidrogové politiky příspěvkovými organizacemi státu

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí dne 27. června 2023 doporučila a vláda dne 23. srpna 2023 schválila decentralizaci finančních prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu na realizaci protidrogové politiky, která se týká i financování projektů protidrogové politiky příspěvkových organizací státu.

Počínaje dotačním řízením na r. 2024 budou příspěvkové organizace státu financovány formou příspěvku na provoz ze strany svého zřizovatele, který by měl ve vlastní rozpočtové kapitole zajistit finanční prostředky na realizaci projektů protidrogové politiky svých příspěvkových organizací. Příspěvkové organizace státu tedy nebudou od r. 2024 financovány z rozpočtové kapitoly Úřadu vlády České republiky (dále "ÚV ČR"). O možnostech financování budou zřizovatelé své příspěvkové organizace informovat.

Částečná centralizace prostředků vyčleněných ze státního rozpočtu na realizaci protidrogové politiky se dotkla i příspěvkových organizací státu. Do r. 2021 příspěvkové organizace státu žádaly na ÚV ČR o poskytnutí dotace na projekty protidrogové politiky. Od r. 2022, kdy se příspěvkové organizace státu staly neoprávněnými příjemci dotace z dotačního titulu ÚV ČR, bylo financování příspěvkových organizací zřízených jinými zřizovateli řešeno na základě rozpočtového opatření, tedy přesunem prostředků zabezpečených ve státním rozpočtu do rozpočtové kapitoly zřizovatele příspěvkové organizace státu.

Vzhledem k tomu, že se příspěvkové organizace státu staly neoprávněnými příjemci dotace z dotačního titulu ÚV ČR, nemá ÚV ČR nástroje k hodnocení projektů protidrogové politiky těchto organizací a nelze tak vyhodnotit jejich účelnost, efektivitu a hospodárnost, ani stanovit výši finančních prostředků, které by měly být převedeny do rozpočtové kapitoly zřizovatele příspěvkové organizace státu.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X