Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

8. 3. 2024 12:00

Jednání RVKPZ dne 29. 2. 2024

Program, přijatá usnesení a nejdůležitější projednávaná témata.

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (RVKPZ) se konalo dne 29. února od 11:00 h. 

 

Program jednání

I. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

II. Zpráva o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023

III. Zpráva o alkoholu v České republice 2023

IV. Národní akční plán informačního systému v závislostech (NAPISZ) na období 2024–2026

V. Koncepce adiktologických služeb pro děti a dorost 

VI. Pro informaci

            a) Informace o projektu DRUG-PREP a doporučení vyplývající z jeho realizace

            b) Zpráva o zajištění procesu certifikací odborné způsobilosti adiktologických služeb

VII. Různé

 

Nejdůležitější projednávaná témata

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (dále „Rada“) schválila Zprávu o tabákových a nikotinových výrobcích v České republice 2023, která je druhou souhrnnou zprávou o užívání tabákových a nikotinových výrobků a jejich zdravotních a sociálních dopadech v ČR. Zpráva představuje základní vymezení pojmů a definice, shrnuje dostupné informace o nabídce, aktuální situaci a vývoji v oblasti legislativy a politiky v této oblasti a současně shrnuje informace z populačních i dalších výběrových studií, data ze zdravotnické statistiky týkající se odvykání kouření i léčby závislosti na tabáku.

Následně Rada schválila Zprávu o alkoholu v České republice 2023, která je rovněž druhou souhrnnou zprávou o alkoholu a o jeho zdravotních a sociálních dopadech v ČR. Zpráva shrnuje dostupné informace o trhu s alkoholem, aktuální situaci a vývoj v oblasti legislativy a politiky v této oblasti a současně shrnuje informace z populačních i dalších výběrových studií, data ze zdravotnické statistiky týkající se léčby i data ze sítě adiktologických služeb pracujících se skupinou osob nadužívajících alkohol. V rámci diskuze byla diskutována role protialkoholních záchytných stanic a potřeba jejich provázanosti  na adiktologické služby.

Rada dále schválila Národní akční plán informačního systému v závislostech (NAPISZ) na období 2024–2026, jehož cílem je posílení systému monitorování v oblasti závislostí, včetně sledování aktuálních trendů a potenciálních hrozeb v oblasti závislostí a podpora proaktivního přístupu za účelem zvýšení připravenosti na budoucí vývoj situace a politiky v oblasti závislostí.

Poté Rada schválila Koncepci adiktologických služeb pro děti a dorost (dále „Koncepce“), jenž byla zpracována Sekcí dětské a dorostové adiktologie Společností pro návykové nemoci ČLS JEP a schválena odbornými a střešními organizacemi v oblasti adiktologie. Koncepce mj. definuje adiktologické služby pro děti a dorost jako služby primárně určené pro klienty a pacienty ve věkové skupině do 18, resp. 19 let a těhotným uživatelkám, jejich rodinám a blízkým osobám a segment dětské a dorostové péče v oboru adiktologie prismatem služeb určených a poskytovaných této cílové skupině.

Následně Rada vzala na vědomí informace o evropském projektu Increasing preparedness and efficient responses of drug information systems and drug policy capacities to respond to emerging challenges and possible threats through strategic prospective approaches (DRUG-PREP), který je realizován prostřednictvím Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti od 1. ledna 2024, a který se zaměřuje na posílení připravenosti a odolnosti evropských zemí vůči možnému nadcházejícímu vývoji v oblasti drog. Zvláštní pozornost je v projektu věnována využití přístupů a metod tzv. foresightu v oblasti drogové politiky.

V neposlední řadě Rada vzala na vědomí Zprávu o zajištění procesu certifikací odborné způsobilosti adiktologických služeb, která shrnuje dění v oblasti procesu certifikací za r. 2023 a rovněž aktuální situaci.

V rámci bodu Různé proběhla diskuze k trestně-právním dopadům rozhodnutí vlády zařadit látky HHC, HHC-O a THC-P na seznam návykových látek. Zástupce Policie ČR uvedl, že držení těchto látek bude postihováno podobně, jako držení a prodej konopí. K tomuto bodu nebylo přijato usnesení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty