Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

16. 11. 2023 10:42

Jednání RVKPZ dne 14. 11. 2023

Program, nejdůležitější projednávaná témata a přijatá usnesení Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (RVKPZ).

Jednání se uskutečnilo 14. listopadu 2023 od 11:00 hod.

Program:

  1. Kontrola plnění úkolů z předchozích jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí 
  2. Zpráva o nelegálních drogách v České republice 2023
  3. Zpráva o problematickém užívání psychoaktivních léků v České republice 2023
  4. Informace o současném stavu v oblasti národního systému ověřování kvality školské primární prevence rizikového chování a systému certifikací adiktologických služeb
  5. Revize Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) 2023/1322 ze dne 27. června 2023 o Agentuře Evropské unie pro drogy (EUDA) a její dopady v ČR
  6. Vyhodnocení pilotního programu distribuce naloxonu v ČR
  7. Materiály pro informaci
    1. Informace Svazu měst a obcí ČR o situaci v sociálně vyloučených lokalitách
  8. Různé

 

Nejdůležitější projednávaná témata

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (dále „Rada“) schválila Zprávu o nelegálních drogách v České republice 2023, která shrnuje aktuální situaci a vývoj v oblasti legislativy a politiky, uvádí výsledky studií zaměřených na rozsah a vzorce užívání nelegálních drog, představuje informace o sociálních a zdravotních souvislostech užívání drog, shrnuje situaci a změny v oblasti prevence, léčby a snižování rizik, popisuje vývoj drogové kriminality a aktuální trendy na drogových trzích. Zpráva nově sleduje také data o užívání kratomu.

Následně Rada schválila Zprávu o problematickém užívání psychoaktivních léků v České republice 2023, která shrnuje dostupné informace o trhu s psychoaktivními léky, aktuální situaci a vývoj v oblasti legislativy a politiky v této oblasti a současně shrnuje informace z populačních i dalších výběrových studií, data ze zdravotnické statistiky týkající se léčby i data ze sítě adiktologických služeb pracujících se skupinou osob nadužívajících psychoaktivní léky.

Rada dále vzala na vědomí informace o současném stavu v oblasti národního systému ověřování kvality školské primární prevence rizikového chování a systému certifikací adiktologických služeb. Obnovení systému certifikací na MŠMT i Úřadu vlády se předpokládá v průběhu r. 2024.  

Dále Rada vzala na vědomí informaci o revizi Nařízení Evropského parlamentu a Rady o Agentuře Evropské unie pro drogy (dále „EUDA“) a jejích dopadech na činnost Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti. Současně také Rada schválila jmenování člena a alternáta správní rady EUDA za ČR.

Poté Rada vzala na vědomí informaci o vyhodnocení pilotního projektu distribuce naloxonu v ČR a doporučila pokračovat v jeho distribuci jako běžné součásti intervencí minimalizace rizik v adiktologických službách a doporučila zvýšit jeho dostupnost uživatelům drog. Na závěr jednání vzala Rada na vědomí informace Svazu měst a obcí ČR o vysoké míře užívání návykových látek v sociálně vyloučených lokalitách, zejména v lokalitě sídliště Mojžíř v katastru obce Ústí nad Labem, a s tím související riziko vyšší míry porušování zákona v oblasti nakládání s omamnými a psychotropními látkami.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X