Koordinace a spolupráce

8. 4. 2022 11:56

Informace o 65. zasedání Komise OSN pro narkotika (CND)

Delegaci ČR vedl národní koordinátor pro protidrogovou politiku Jindřich Vobořil. Jednání se konalo ve dnech dnech 14. - 18. března 2022 se ve Vídni.

Konsensem byly přijaty 4 rezoluce – k podpoře alternativního vývoje jako rozvojově orientované strategie kontroly drog, včetně opatření na ochranu životního prostředí, k posílení mezinárodní spolupráce za účelem komplexního řešení vazeb mezi nezákonným obchodem s drogami a nezákonným obchodováním se střelnými zbraněmi, k podpoře komplexní a na vědeckých důkazech podložené "včasné prevence“ a k zintenzivnění úsilí o řešení šíření nekontrolovaných a designových prekurzorů používaných při nezákonné výrobě drog.

Na seznamy omamných a psychotropních látek podle jednotlivých úmluv OSN o drogách bylo doplněno celkem 6 nových látek – tři syntetické opiody (brorphine, metonitazene, eutylone) a tři prekurzory fentanylu (4-AP, 1-boc-4-AP, norfentanyl).

Během plenárního zasedání předneslo projev téměř 90 delegací, často na ministerské úrovni, ze všech regionů.  Zasedání bylo značně narušeno ruskou vojenskou agresí na Ukrajině; naprostá většina vystupujících tak své projevy zahajovala odsouzením ruské agrese.  

Jindřich Vobořil v národním projevu ve všeobecné rozpravě rovněž odsoudil ruskou vojenskou agresi na Ukrajině a varoval před dopady konfliktu na drogovou  situaci zejména v souvislosti s šířením epidemie HIV a hepatitidy C z této oblasti do střední a východní Evropy. Dále zmínil dopady koronavirové krize na celou oblast drogové politiky.  Nyní je nutné se zaměřit na plnění společných závazků ze závěrečného dokumentu UNGASS 2016 a Ministerské deklarace 2019 a podpořit vyváženou, integrovanou a na důkazech založenou drogovou politiku respektující lidská práva, a řešit přetrvávající i nově se objevující trendy. 

ČR na jednání kosponzorovala 3 doprovodné události a na dvou z nich sdílela své národní zkušenosti se spoluprací a začleněním občanské společnosti do rozhodovacích procesů, které představují dlouhodobý a klíčový aspekt moderní české drogové politiky. ČR v této souvislosti zdůraznila výzvy a klíčové aspekty této spolupráce a potřebu vzájemného porozumění a komunikace mezi státními a nestátními aktéry:

  • Collaboration with civil society and governments in drug policies – organizován Litvou,
  • Driving change from a shrinking space: Challenges to effective civil society participation in drug policy making – organizován Fórem občanské společnosti EU pro drogy,
  • Prevention of overdoses and drug-related deaths – organizováno EU.

Další informace k 65. zasedání jsou dostupné na stránkách UNODC.

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie