Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Pro média

16. 3. 2018 19:00

Premiér navštívil adiktologická centra a jednal o efektivitě protidrogové politiky

Praha, 16. 3. 2018 – Předseda vlády Andrej Babiš navštívil v pátek 16. března 2018 adiktologická centra v Praze a v Mníšku pod Brdy. V doprovodu národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila se zajímal o služby Kontaktního centra, Gambling ambulance i centra pro poskytování substituční léčby. Navštívil také terapeutickou komunitu a doléčovací centrum pro matky s dětmi.

Během dne se premiér Andrej Babiš seznámil se službami pro uživatele legálních i nelegálních návykových látek. K dispozici mu za Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády a sekretariát Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky po celý den byli národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktor Mravčík a vedoucí oddělení koordinace a financování Lucia Kiššová.

V roce 2016 šlo ze státního rozpočtu téměř 1,3 miliardy korun na financování protidrogové politiky. Z veřejného zdravotního pojištění pak přišlo zhruba 1,7 miliardy korun (odhad za rok 2015). Další prostředky poskytly kraje a obce, evropské fondy a dary a veřejné sbírky. Výsledkem je nízká míra užívání nelegálních drog v obecné populaci (s výjimkou konopí) a pokles míry užívání všech návykových látek mezi dětmi a mládeží. Slabou stránkou zůstává vysoký odhadovaný objem společenských škod u legálních drog a hazardu a vysoké počty uživatelů legálních drog a konopných látek.

O celém průběhu návštěvy se dočtete v článku Premiér Babiš navštívil adiktologická centra a jednal o efektivitě protidrogové politiky

 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X