Dokumenty Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

4. 6. 2008 13:15

Základní informace o koncepci

Stručná informace o "Koncepci podpory rozvoje neziskového sektoru", resp. o projektu "Vytvořit maximálně svobodný prostor pro aktivity občanů, spolků a neziskového sektoru"

Rada vlády pro nestátní neziskové organizace, jíž předsedá ministryně vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny MUDr. Džamila Stehlíková, v současné době pracuje na projektu s názvem "Vytvořit maximálně svobodný prostor pro aktivity občanů, spolků a neziskového sektoru", který vychází z programového prohlášení vlády. Cílem tohoto projektu je zpracování "Koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru", která bude v prosinci 2008 předložena vládě.

Odborná veřejnost má možnost průběžně se zapojovat do vzniku této koncepce. Jednak prostřednictvím veřejné diskuse a jednak prostřednictvím několika kol připomínkování návrhu koncepce na těchto webových stránkách.

Veřejná diskuse proběhla v rámci setkání u kulatých stolů dne 23. května 2008. Toto setkání bylo koncipováno jako tvorba SWOT analýzy českého neziskového sektoru, aby se pokrylo široké spektrum témat rozvoje neziskového sektoru. Projekt má za cíl především identifikovat překážky, které brání dalšímu rozvoji a stabilitě neziskového sektoru do budoucna. Jako klíčové se ukazují tři oblasti: dostupnost finančních zdrojů, právní vymezení neziskového sektoru a rozvoj neziskového sektoru včetně spolupráce veřejné správy s neziskovým sektorem.


Vize Koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru

Rok 2013:

Transparentní nestátní neziskový sektor je rovnocenným a vítaným partnerem veřejné správy na místní, regionální i národní úrovni.

Nestátní neziskový sektor má pevnou oporu v zákonech a nové právní úpravy neomezují aktivity občanů a činnost neziskových organizací.

Nestátní neziskové organizace mají dlouhodobě stabilní finanční zdroje různých typů a kvalitní personální a technické kapacity pro rozvoj činnosti a veřejné prospěšnosti.



Schéma

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X