Zápisy ze schůzí

16. 1. 2008 10:32

11. prosince 2007

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 11. prosince 2007

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: B. Šrámková, Ing. J. Hurda, JUDr. J. Niklas

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Informace o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace
3) Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF (garant: Mgr. P. Kalousová, host: Ing. J. Hurda, JUDr. J. Niklas)
4) Novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách (garant: JUDr. L. Deverová, host: B. Šrámková)
5) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech - harmonogram a způsob přípravy (garant: Mgr. P. Kalousová)
6) Projekt koncepce rozvoje neziskového sektoru
7) Připomínkování legislativních návrhů
8) Plán práce Výboru na 1. pololetí roku 2008
9) Různé



Členové Výboru obdrželi spolu s pozvánkou na dnešní jednání tyto materiály:
- Novelu zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách
- Stanovisko Legislativní rady vlády ze dne 22. února 2007 k výše uvedené novele

Na místě byl členům rozdán materiál "Plán práce Výboru pro legislativu a financování na první pololetí roku 2008" - pracovní podklad.


Ad 1) Zahájení a schválení programu

Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská. Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a k programu jednání.


Ad 2) Informace o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

JUDr. H. Frištenská informovala členy Výboru o jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, které se konalo 6. prosince 2007. Zmínila zejména informaci o tom, že Rada vlády schválila priority Výboru, statut Výboru a doporučila předsedkyni Rady vlády pro neziskové organizace jmenovat Mgr. P. Kalousovou místopředsedkyní Výboru pro legislativu a financování. Dále hovořila o podnětu Mgr. R. Jiránka uspořádat lednové jednání Výboru ve spolupráci s Ministerstvem vnitra, přičemž by se toto jednání věnovalo zejména zákonům v gesci uvedeného ministerstva: zákon č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím, zákon č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a s tím související problematikou registru občanských sdružení a databázím o NNO.


Závěr:
Výbor vzal na vědomí informace z jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, souhlasil s navrženým program jednání lednového Výboru a požádal tajemnici Mgr. M. Šrámkovou, aby na lednové jednání Výboru zajistila aktuální novely zákonů, o nichž se bude jednat a aby členům Výboru zaslala schválený statut Výboru.



Ad 3) Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF

JUDr. H. Frištenská představila členům Výboru přítomné hosty z Ministerstva financí - Ing. J. Hurdu a JUDr. J. Niklase, kteří přišli na pozvání Výboru hovořit na téma Nadační investiční fond (dále jen "NIF") - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF. Poté předala slovo Mgr. P. Kalousové, která je garantem této oblasti.
Mgr. P. Kalousová seznámila přítomné s problematikou kontroly nadací, jak ji vidí Fórum dárců. Zejména mimopražská finanční ředitelství nemají informace, jakým způsobem a co mají kontrolovat u nadací, které čerpají finanční prostředky z NIF. Tím vzniká situace, kdy samotné nadace musí vysvětlovat a poučovat pracovníky některých finančních ředitelství o tom, co mají kontrolovat. Fórum dárců by rozhodně uvítalo určitou metodiku, kterou by se všichni zúčastnění (kontrolující i kontrolovaní) mohli řídit.
Ing. J. Hurdu tyto údaje překvapily, a to vzhledem k tomu, jak řekl, že všichni pracovníci absolvovali příslušné školení, a proto by k uvedeným situacím nemělo docházet. Požádal proto Mgr. P. Kalousovou o informace z konkrétních finančních ředitelství. Dále uvedl, že předmětem kontroly nadací je plnění jednotlivých bodů smlouvy a metodický postup provádění veřejnosprávních kontrol je možno získat na webových stránkách Ministerstva financí. Dle zkušeností Ing. J. Hurdy spíše nadace nemají jasná pravidla, jak s finančními prostředky z NIF naložit. Dále přítomným členů sdělil, že novela (298/2007 Sb.) zákona č. 320/2001 Sb., o finanční kontrole, byla přijata, žádné změny se ovšem netýkají nadací, které přijaly podporu z NIF.
JUDr. H. Frištenská navrhla, zda by přítomní zástupci Ministerstva financí byli ochotni spolu s některými členy Výboru utvořit pracovní skupinu, která by se probíraným tématem zabývala a na možné metodice by začala pracovat. Hosté souhlasili i vybraní členové Výboru souhlasili. Koordinaci práce této pracovní skupiny si bere na starost Fórum dárců.

Závěr:
Výbor vzal na vědomí informace o problematice NIF - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF, a doporučuje sestavit pracovní skupinu ve složení: zástupci Ministerstva financí, Mgr. P. Kalousová, Ing. J. Adamec a Ing. J. Kepka. Výbor souhlasil s tím, že koordinaci její práce si bere na starost Forum dárců.



Ad 4) Novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách

JUDr. H. Frištenská přivítala na jednání Výboru PhDr. B. Šrámkovou z NROS, která se účastnila příprav na vytváření novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Poté předala slovo JUDr. L. Deverové, která je garantem této problematiky.
JUDr. L. Deverová seznámila přítomné členy se situací při přípravě zmíněné novely. Novela vznikala z iniciativy NROS v úzké spolupráci s Ministerstvem vnitra, neziskovým sektorem i krajskými úřady a vznikl tak skutečně kvalitní legislativní materiál. Při projednávání novely v Legislativní radě vlády (2/2007) se však neřešila obsahová stránka uvedené novely, ale okrajové a formální záležitosti, a stanovisko Legislativní rady vlády bylo nakonec negativní. Na základě tohoto stanoviska se Ministerstvo vnitra rozhodlo novelu zákona o veřejných sbírkách stáhnout. PhDr. B. Šrámková doplnila JUDr. L. Deverovou podrobnějšími informacemi ke vzniku novely a zároveň upozornila přítomné členy na časopis Správní právo č. 5/2005, které se věnuje problematice zákona o veřejných sbírkách.

Závěr:
Výbor vzal na vědomí informace o novele zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a požádal tajemnici Výboru Mgr. M. Šrámkovou, aby na příští jednání, věnované zákonům v gesci Ministerstva vnitra, pozvala zástupce Ministerstva vnitra, který se k uvedenému tématu bude moci vyjádřit.



Ad 5) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech - harmonogram a způsob přípravy

JUDr. H. Frištenská připomněla členům Výboru téma novely zákona o nadacích a nadačních fondech, kterou připravilo Fórum dárců. Materiál k tomuto tématu dostali členové na minulém jednání Výboru a nyní bylo možno uvést své připomínky.
Ing. P. Smítalová sdělila, že novelu zákona o nadacích projednala se svými kolegy z Ministerstva financí a předběžně připomínky mají. Samozřejmě očekávají v brzké době zaslání důvodové zprávy, která ještě není k dispozici a kterou zpracovává Fórum dárců. Připomínky se týkaly zejména bodu 12 - § 22, který by Ministerstvo financí rádo zachovalo a dále § 24a). JUDr. L. Deverová zmínila, že ustanovení § 22 je v podstatě "mrtvé", neboť zákon pro nesplnění tohoto ustanovení nestanoví žádnou sankci a v novém občanském zákoně se s touto právní úpravou již nepočítá. JUDr. H. Frištenská k § 21 a 22 uvedla, že jejich obsah zatěžuje neúměrně práci nadací, protože mizí příležitosti a zdroje k regrantování a stoupá podíl vlastních činností, kterými se nadace dostávají do problémů s uvedenými ustanoveními. Navrhla vytvoření malé pracovní skupiny ve složení zástupců Ministerstva financí a Fóra dárců k projednání připomínek Ministerstva financí. Fórum dárců dopracuje důvodovou zprávu a finální materiál bude projednán na jednání Výboru dne 24. ledna 2008. Mgr. M. Korotvičková doporučila, aby důvodová zpráva byla argumentačně přesvědčivá (co je vlastní činnost nadace, co je správa - názorné příklady).

Závěr:
Výbor vzal na vědomí informace o novele zákona o nadacích a nadačních fondech a připomínky členů k uvedené novele. Zároveň podpořil návrh na vytvoření malé pracovní skupiny, složené ze zástupců Ministerstva financí a Fóra dárců za účelem dopracování materiálu k předmětné novele. Iniciativu k setkání této pracovní skupiny převzalo Fórum dárců.



Ad 6) Projekt koncepce rozvoje neziskového sektoru

Ing. M. Vyšín stručně seznámil členy Výboru se stavem přípravy projektu koncepce rozvoje neziskového sektoru, kterou připravuje Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace. Mgr. M. Šrámková uvedla, že na počátku příštího roku členové obdrží v elektronické podobě materiál k tomuto projektu.

Závěr:
Výbor akceptoval informace o stavu přípravy projektu koncepce rozvoje neziskového sektoru.



Ad 7) Připomínkování legislativních návrhů

Mgr. M. Šrámková seznámila přítomné s návrhem na způsob rozesílání informací o připravovaných legislativních změnách. Členové Výboru projevili zájem, aby tyto informace byly rozesílány všem členům Výboru, nikoli pouze garantovi dané problematiky.

Závěr:
Výbor požádal tajemnici Mgr. M. Šrámkovou, aby na každém jednání Výboru souhrnně informovala o monitoringu připravovaných legislativních návrhů a zároveň požádal, aby návrhy zákonů týkajících se neziskového sektoru byly rozesílány všem členům Výboru, nikoli pouze garantovi dané problematiky.



Ad 8) Plán práce Výboru na 1. pololetí roku 2008

JUDr. H. Frištenská seznámila přítomné členy s pracovním návrhem plánu práce Výboru na 1. pololetí roku 2008. Následovala diskuse nad obsahovou stránkou plánu práce. Aktualizovaný plán práce, vzešlý z této diskuze, je přílohou tohoto zápisu.

Závěr:
Výbor souhlasil s předloženým plánem práce ve znění připomínek členů Výboru.



Ad 9) Různé

1) JUDr. H. Frištenská informovala členy Výboru o záměru uspořádat pracovní seminář na téma "Ochrana hospodářské soutěže, podpora de minimis a definování pojmu partnerství", který by se měl uskutečnit na přelomu ledna a února 2008. Členové Výboru poté diskutovali nad otázkou, zda má být seminář přístupný veřejnosti či nikoliv. Ing. J. Adamec uvedl, že by uvítal, kdyby si všichni účastníci semináře mohli s předstihem nastudovat příslušné materiály k problematice semináře.

2) JUDr. H. Frištenská navrhla, aby se utvořila pracovní skupina ve složení: JUDr. H. Frištenská, JUDr. L. Deverová a Ing. J. Adamec, která se sejde nad plánem legislativních prací vlády na rok 2008 se záměrem zvážit, kterými zákony se Výbor bude v příštím roce zabývat.

3) Mgr. P. Kalousová uvedla, že má informaci o předložení zákona o neziskových organizacích do Poslanecké sněmovny. Zákon nyní předložil Zlínský kraj, ale jeho znění je totožné jako v případě, kdy ho v roce 2006 předkládal kraj Pardubický.

4) Výbor stanovil termíny dalších jednání: 13. března 2008 v 10:00 hod. a 24. dubna 2008 v 10:00 hod.

Závěr:
- Výbor podpořil záměr sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace uspořádat pracovní seminář na uvedené téma a doporučil při organizování semináře spolupracovat s Výborem pro Evropskou unii a Výborem pro regiony, zejména s Mgr. Y. Kreuzmannovou, Bc. R. Hakenem a PhDr. O. Čepelkou. Zároveň Výbor požádal, aby seminář byl přístupný pouze členům Výboru pro legislativu a financování, Výboru pro Evropskou unii, Výboru pro regiony a členům Rady vlády pro neziskové organizace. Dále požádal sekretariát o rozeslání podkladových materiálů na uvedený seminář.
- Výbor souhlasil s vytvořením pracovní skupiny, která se sejde nad plánem legislativních prací vlády a zároveň požádal tajemnici Mgr. M. Šrámkovou o zajištění legislativního plánu práce vlády na rok 2008. Mgr. M. Šrámková zajistí také setkání uvedených členů k tomuto plánu.
- Výbor požádal tajemnici Mgr. M. Šrámkovou o získání návrhu zákona o neziskových organizacích, jak ji předložil Zlínský kraj, a o informace týkající se stavu projednávání tohoto zákona v poslanecké sněmovně.



Příští schůze Výboru se bude konat dne 24. ledna 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. H. Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X