Zápisy ze schůzí

3. 12. 2007 15:24

20. listopadu 2007

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 20. listopadu 2007

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina
Hosté: Mgr. R. Jiránek, Dr. M. Pospíšil, Z. Prouzová, P. Trantina, Z. Drhová

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Novela zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě ( garant: JUDr. H. Frištenská, host: Mgr. R. Jiránek)
3) Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců z NIF (garant: Mgr. P. Kalousová, host: Ing. J. Svoboda, Ph.D.)
4) Rozbor financování nestátních neziskových organizací a Analýza státní dotační politiky vůči NNO (garant: JUDr. H. Frištenská, host: Dr. M. Pospíšil, Z. Prouzová)
5) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech - vstupní informace (garant: Mgr. P. Kalousová)
6) Připomínkování legislativních návrhů
7) Volba místopředsedy Výboru pro legislativu a financování
8) Plán práce Výboru do konce roku 2007 a výhled na 1. pololetí roku 2008
9) Různé



Členové Výboru obdrželi spolu s pozvánkou na dnešní jednání tyto materiály:
- Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2006 - přepracovaná / definitivní verze
- Analýza státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím

Na místě byl členům rozdán materiál "Analýza výročních zpráv nadací příjemců příspěvku z Nadačního investičního fondu, údaje za rok 2006" a "návrh novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech" - zpracovalo Fórum dárců.


Ad 1) Zahájení a schválení programu

Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská. Zároveň požádala Mgr. J. Harta, který se minulého jednání nezúčastnil, aby se představil a seznámil ostatní členy Výboru s organizací, kterou reprezentuje.
Na dotaz JUDr. H. Frištenské, zda má někdo připomínky k minulému zápisu a k dnešnímu jednání, žádné připomínky nebyly vzneseny.


Ad 2) Novela zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě

JUDr. H. Frištenská představila členům Výboru hosta - Mgr. R. Jiránka, vedoucího Oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby Ministerstva vnitra, který přišel na pozvání Výboru informovat o novele zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě. Mgr. R. Jiránek uvedl, že předmětnou novelu navrhuje Ministerstvo vnitra, přičemž ji má předložit vládě v termínu do června 2008. Odbor prevence kriminality novelu bude připravovat do února 2008, kdy ji má předat legislativnímu odboru Ministerstva vnitra. V květnu 2008 by uvedená novela měla být postoupena do meziresortního připomínkového řízení.
Ke konkrétnímu navrhovanému znění novely zákona o dobrovolnické službě uvedl Mgr. R. Jiránek následující:
1) Ministerstvo vnitra se přiklání k názoru, že vymezení pojmu "dobrovolnictví" by bylo vhodnější spíše v občanském zákoně,
2) taxativně vymezený obsah činností (§2) doporučují změnit na příkladmý,
3) návrh obsahuje možnost, aby zaměstnanec mohl být pro svoji organizaci zároveň dobrovolníkem, neshoduje-li se tato činnost s vymezením jeho činnosti v pracovní smlouvě,
4) členský poměr je nadále považován za překážku při vykonávání dobrovolnické činnosti u přijímající organizace,
5) problematika právní formy vysílající organizace, která vznikla se změnou právní subjektivity některých zdravotnických zařízení,
6) návrh změny akreditace - na 4 roky,
7) problematika dotací - jak by se mohla přijímající organizace podílet na financování organizace vysílající, chce-li.
V následující diskuzi uvedl P. Trantina, že by se Ministerstvo vnitra ve svém návrhu mělo držet usnesení vlády, které doporučuje změnit překážku členského poměru při výkonu dobrovolnické práce. Bylo by dobré uznat práci těchto dobrovolníků a poskytnout jim určité výhody, event. odlišit kategorie dobrovolníků. Ing. Adamec zmínil, že vyčíslená hodinová mzda dobrovolníka (50 Kč) není stanovena v právním řádu a není jasné, je-li tato částka vůbec součástí účetnictví.

Závěr:
Výbor akceptuje pracovní návrh novely zákona o dobrovolnické službě předkládaný Ministerstvem vnitra s tím, že je ještě možnost dopracování novely, a proto podporuje návrh na jednání Mgr. R. Jiránka, P. Trantiny a Ing. J. Adamce o diskutované problematice. Před předložením novely zákona na jednání RVNNO, bude ještě předložena na jednání Výboru.



Ad 3) Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců z NIF

Mgr. M. Šrámková informovala členy Výboru o e-mailu Ing. J. Svobody z Ministerstva financí, který se z dnešního jednání omluvil s tím, že se v nejbližší době očekává rozhodnutí ministra financí ve věci pracovní metodiky kontroly nadací, příjemců z Nadačního investičního fondu, a proto by rád přišel na příští jednání Výboru a informoval o zmíněné problematice aktuálně. Mgr. P. Kalousová jen stručně informovala o nutnosti zpracování metodiky kontroly nadací - příjemců příspěvku z NIF a představila materiál "Analýza výročních zpráv nadací, příjemců příspěvku z Nadačního investičního fondu, údaje za rok 2006", který zpracovalo Fórum dárců pro RVNNO. Uvedla například, že nadacím se celkově daří získávat finanční prostředky; dále upozornila na stranu 14 předmětného materiálu, kde náklady zde uvedené neodráží skutečné náklady na správu nadací, částka je ovlivněna tím, že nadace kupují a prodávají cenné papíry.

Závěr:
Výbor bere na vědomí materiál "Analýza výročních zpráv nadací, příjemců příspěvku z Nadačního investičního fondu, údaje za rok 2006", který zpracovalo Fórum dárců a souhlasí s posunutím bodu programu "Nadační investiční fond - metodika ke kontrole nadací, příjemců podpory z Nadačního investičního fondu" na příští jednání Výboru. Zároveň ukládá tajemnici Výboru Mgr. M. Šrámkové, aby Ing. J. Svobodu na toto jednání znovu pozvala.



Ad 4) Rozbor financování nestátních neziskových organizací a Analýza státní dotační politiky vůči NNO

Mgr. K. Manová informovala členy Výboru o tom, že RVNNO na svém jednání schválila Rozbor financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2006 (dále "Rozbor") a Analýzu státní dotační politiky vůči nestátním neziskovým organizacím (dále "Analýzu"), a to ve smyslu připomínek členů RVNNO. Uvedené materiály zpracovalo Centrum pro výzkum neziskového sektoru a předmětné připomínky do materiálu, který je nyní předložen členům Výboru, zapracovalo. JUDr. H. Frištenská představila zástupce Centra pro výzkum neziskového sektoru - dr. M. Pospíšila a paní Z. Prouzovou. Dr. M. Pospíšil uvedl, že celkový počet připomínek byl 14, přičemž nejdůležitější byla připomínka Ing. Kažmierského, na základě které byl Rozbor přepracován. Ostatní připomínky vycházely především z komplikovanosti uvedených materiálů. JUDr. H. Frištenská uvedla, že by bylo vhodné předefinovat smysl a cíle Rozboru, k čemu má vlastně sloužit. Totéž je nutné udělat u Hlavních oblastí podpory NNO, které každoročně schvaluje vláda na návrh RVNNO. To vše v širším kontextu souvisí s nutností najít východiska z neuspokojivé situace v poskytování dotací z veřejných rozpočtů na aktivity NNO, a to jak v teoretické, tak především v praktické rovině. V Rozboru jsou zapracovány i dotace z jednotlivých operačních programů, obsahují i peníze z EU, čímž materiál ztrácí vypovídací hodnotu. Mgr. P. Kalousová podotkla, že v materiálu postrádá sekundární analýzu (např. proč získává Plzeňský kraj méně peněz než Moravskoslezský). PhDr. K. Schwarz se tázal, z čeho vycházel seznam veřejných služeb uvedený v Rozboru. Dr. M. Pospíšil a Z. Prouzová odpověděli, že skutečně není stanoven jednotný způsob sběru dat, Rozbor nezachycuje problematiku peněz z EU a po metodické stránce potřebuje revizi. Dále uvedli, že některé informace v Rozboru uvedené jsou, jenže vzhledem ke komplikovanosti materiálu je běžný občan nemůže nalézt (např. kultura je uvedena i samostatně, nikoliv jen ve spojení s dalšími oblastmi - "Rekreace, kultura a náboženství"). Seznam veřejných služeb vychází z návrhu Ministerstva vnitra, který je uvedený na internetových stránkách. Dr. M. Pospíšil zmínil, že Český statistický úřad hodlá změnit klasifikaci pro nestátní neziskový sektor, ale práce na tomto materiálu budou dokončeny v řádu několika let, a proto je nutné dále vycházet ze stávajících, tj. dvou klasifikací. Doporučuje tedy, aby RVNNO sledovala práce na satelitním účtu.

Usnesení:
Výbor souhlasí s předloženým přepracovaným zněním Rozboru financování nestátních neziskových organizací z vybraných veřejných rozpočtů v roce 2006 a zároveň doporučuje redefinovat smysl uvedeného materiálu, jeho metodiku a v širším kontextu i problematiku financování NNO z veřejných rozpočtů. (Hlasování: 9 - 0 - 0)



Ad 5) Novela zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech - vstupní informace

Mgr. M. Granja stručně informovala přítomné o pracovním návrhu novely zákona o nadacích a nadačních fondech, který se týká zejména problematiky práva kontroly nadací a nadačních fondů nezávislými auditory a umožnění transformace z nadačního fondu na nadaci. Mgr. P. Kalousová uvedla, že Fórum dárců ještě dopracovává důvodovou zprávu ke zmíněné novele. Vzhledem k tomu, že byl návrh Fóra dárců poskytnut až na jednání Výboru, Výbor se k projednávání názorů svých členů a celé tématice vrátí na svém příštím jednání.

Závěr:
Výbor vzal na vědomí informace o pracovní verzi novely zákona o nadacích a nadačních fondech, kterou připravilo Fórum dárců s tím, že se k tématu vrátí na svém příštím jednání.



Ad 6) Připomínkování legislativních návrhů

Mgr. M. Šrámková seznámila členy Výboru s plánem na připomínkování legislativních návrhů. Uvedla, že získala přístupová práva do e-KLEPu, elektronické knihovny Úřadu vlády, a v prosinci 2007 bude absolvovat příslušný seminář.

Závěr:
Výbor akceptuje informace o připomínkování legislativních návrhů a žádá tajemnici Výboru o stanovení legislativních okruhů, a to v termínu do příštího jednání Výboru.



Ad 7) Volba místopředsedy Výboru pro legislativu a financování

JUDr. H. Frištenská seznámila přítomné s návrhy na místopředsedu Výboru. Čtyři členové Výboru navrhli Mgr. P. Kalousovou, jeden člen navrhl JUDr. L. Deverovou. Mgr. P. Kalousová s návrhem souhlasila. Následně členové hlasovali.

Usnesení:
Výbor doporučuje RVNNO schválit místopředsedkyni Výboru pro legislativu a financování Mgr. P. Kalousovou. (Hlasování: 9 - 0 - 0)



Ad různé)

JUDr. H. Frištenská informovala členy Výboru o záměru uspořádat pracovní seminář na téma "Ochrany hospodářské soutěže a podpory de minimis a definování pojmu partnerství".

Závěr:
Výbor podporuje záměr uspořádání pracovního semináře na uvedené téma a doporučuje při organizování semináře spolupracovat s Výborem pro Evropskou unii a Výborem pro regiony.



Příští schůze Výboru se bude konat dne 24. 1. 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X