Zápisy ze schůzí

19. 2. 2008 11:00

29. ledna 2008

Zápis ze schůze Výboru pro legislativu a financování RVNNO ze dne 29. ledna 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina

Hosté: PhDr. B. Šrámková, JUDr. I. Breburdová, JUDr. H. Sluková, Mgr. L. Štanderová, H. Prchalová, Mgr. R. Jiránek.

Schůzi Výboru pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídila jeho předsedkyně JUDr. Hana Frištenská.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Novela zákona č. 83/1993 Sb., o sdružování občanů (garant: JUDr. L. Deverová)
3) Centrální databáze NNO a registr občanských sdružení Ministerstva vnitra ČR (zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím)
4) Novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách (garant: JUDr. L. Deverová)
5) Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy (Rozbor financování NNO z vybraných veřejných rozpočtů) (garant: JUDr. H. Frištenská)
6) Operativa sekretariátu
7) Různé



Členové Výboru obdrželi spolu s pozvánkou na dnešní jednání tyto materiály:
- Novelu zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách
- Stanovisko Legislativní rady vlády ze dne 22. 2. 2007 k výše uvedené novele
- Návrh zákona o neziskových organizacích (návrh Zlínského kraje)
- Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR
- Návrh novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR


Ad 1) Zahájení a schválení programu

Jednání Výboru zahájila jeho předsedkyně JUDr. H. Frištenská kontrolou úkolů z minulého jednání:
- K vytvoření a koordinaci pracovní skupiny, která se bude zabývat problematikou metodiky ke kontrole nadací, příjemců z NIF a návrhem novely zákona o nadacích a nadačních fondech, uvedla Mgr. M. Granja, že první schůzka pracovní skupiny proběhla dne 24. 1. 2008 za účasti zástupců MF. Mgr. M. Granja také informovala o přípravě novely zákona o nadacích a nadačních fondech. Zástupci MF a členů Výboru se na půdě Fora dárců dohodli na dopracování předmětné novely, resp. důvodové zprávy a způsobu, jak vyřešit připomínky MF. Na příštím jednání Výboru dne 13. 3. 2008 bude dopracovaná novela předložena. Pracovní skupina se také dohodla se zástupci MF - Centrální harmonizační jednotky na přípravě hlavních bodů metodiky ke kontrole nadací, příjemců podpory z NIF, a to v termínu do příštího jednání Výboru, tj. 13. 3. 3008.
- Mgr. M. Šrámková informovala o splnění úkolu týkající se legislativního plánu práce vlády na rok 2008. Byly vybrány právní úpravy, které mají vztah k NNO, a ty bude sekretariát spolu vybranými členy Výboru sledovat. Na každé další schůzi Výboru bude jeho členy informovat o tom, zda některá z připravovaných novel není natolik aktuální, aby bylo nutné se jí zabývat. Dále uvedla, že návrh zákona o neziskových organizacích (sněmovní tisk 64) je navržen na pořad schůze Poslanecké sněmovny dne 29. 1. 2008.
- Mgr. M. Šrámková informovala o stavu příprav semináře k podpoře de minimis, který bude uspořádán pro členy všech tří výborů RVNNO.
Na dotaz předsedkyně neměl nikdo připomínky k minulému zápisu a k programu dnešního jednání.

Závěr:
Výbor bere na vědomí splnění úkolů z minulého jednání Výboru a žádá Mgr. M. Šrámkovou o zaslání legislativního plánu práce vlády na rok 2008 všem členům Výboru.



Ad 2) Novela zákona č. 83/1993 Sb., o sdružování občanů

JUDr. H. Frištenská uvedla přítomné členy Výboru do základní problematiky zákona č. 83/1993 Sb., o sdružování občanů. Poté představila zástupce Ministerstva vnitra - úseku sdružování - JUDr. I. Breburdovou a JUDr. H. Slukovou a předala jim slovo.
JUDr. I. Breburdová uvedla, že Ministerstvo vnitra připravilo několik dílčích změn zákona o sdružování (v roce 2000 a 2003), přičemž poslední z nich, která se týkala zavedení jednotného rejstříku občanských sdružení, se dostala až do meziresortního připomínkového řízení. Nakonec však byla z jednání stažena. Vzhledem k připravovanému občanskému zákonu, resp. zásadní změně spolkového práva, se Ministerstvo vnitra rozhodlo, že v současné době, přestože vnímá předmětný zákon jako zastaralý, nebude usilovat o jakoukoli jeho novelizaci.
JUDr. H. Frištenská poznamenala, že současná podoba zákona je pro občanská sdružení velmi problematická a jeho změna žádoucí, obzvlášť proto, že stále není jisté, kdy bude nový občanský zákoník přijat. H. Prchalová uvedla, že na organizaci Neziskovky.cz, o.p.s. se obracejí občanská sdružení, která byla vyňata z dotačního řízení právě proto, že stávající právní úprava nezaručuje transparentnost této organizační struktury a jejího hospodaření.
JUDr. I. Breburdová a JUDr. H. Sluková uvedly, že změna názoru Ministerstva vnitra je nepravděpodobná, nicméně případným podnětem se budou zabývat.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o zákoně č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů, a doporučuje sestavit pracovní skupinu ve složení: JUDr. L. Deverová, Ing. J. Adamec a PhDr. K. Schwarz, která ve spolupráci se sekretariátem RVNNO připraví návrh dopisu předsedkyně RVNNO pro ministra vnitra ve věci nutnosti změny zákona o sdružování občanů, a to v termínu na jednání RVNNO dne 4. 3. 2008.



Ad 3) Centrální databáze NNO a registr občanských sdružení Ministerstva vnitra ČR

Mgr. K. Manová informovala o pracovní skupině, která se zabývá problematikou databází nestátních neziskových organizací a která se sešla poprvé dne 12. 11. 2007. Dále shrnula přehled existujících databází NNO, přičemž hlavním problémem se jeví neexistence jednotné databáze, event. propojenost několika dílčích, neúplnost údajů v nich obsažených a chybějící povinnost registrace NNO.
H. Prchalová uvedla, že organizace Neziskovky.cz, o.p.s. plně podporuje vznik ucelené databáze, která bude přínosem i pro potenciální dárce. Již dnes se na Neziskovky.cz, o.p.s. obracejí dárci s dotazy na fungující a transparentní neziskové organizace. Dále zmínila, že do jejich databáze lze vkládat kromě základních evidenčních údajů i služby a výroční zprávy.
V následující diskuzi se členové Výboru a přítomní hosté věnovali tématu dobrovolnost vs. povinná registrace, jednotná databáze vs. dílčí databáze, jaký právní předpis má stanovit povinnost registrace. Zástupkyně MV uvedly, že nový spolkový zákon z roku 2000 ustanovení o databázi občanských sdružení obsahoval, ale jeho odmítnutí poslaneckou sněmovnou znamenalo i konec této myšlenky. Upozornily na finanční nákladnost takového opatření. JUDr. H. Frištenská navrhla ustanovení týkající se povinné registrace v databázi Ministerstva vnitra vložit do Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR, které budou v nejbližší době revidovány.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o problematice databází nestátních neziskových organizací a žádá sekretariát, aby ve spolupráci s JUDr. H. Frištenskou připravil na jednání Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (4. 3. 2008) podnět týkající se vložení ustanovení k povinné registraci NNO do databáze Ministerstva vnitra do Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu ČR nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy. Dále Výbor žádá Mgr. M. Šrámkovou, aby na příští jednání pozvala zástupce e-govermentu (Ministerstvo vnitra) a požádal Mgr. R. Jiránka, aby zajistil text Analýzy transparentnosti finančních toků z důvodu bezpečnosti (vypracovala VŠE) pro potřeby Výboru.



Ad 4) Novela zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách

JUDr. H. Frištenská připomněla členům Výboru téma novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách. Materiály k tomuto tématu dostali členové již na minulé schůzi. Dále představila Mgr. L. Štanderovou ze správního oddělení Ministerstva vnitra, která se tímto zákonem zabývá.
Mgr. L. Štanderová uvedla, že předmětná novela byla projednávána v roce 2007 a poté se ministr vnitra, i z důvodu negativního stanoviska Legislativní rady vlády, rozhodl novelu vzít zpět. V současné době se o znovupředložení legislativního materiálu rozhodně neuvažuje. Nicméně doporučila Výboru stejný postup jako v případě zákona o sdružování občanů, tedy zaslat písemný podnět přímo ministrovi vnitra.
PhDr. K. Schwarz doporučil vést jednání na více úrovních. Mgr. M. Korotvičková navrhla vypracování nového zákona za účelem odstranění připomínky Legislativní rady vlády o zastaralé koncepci zákona o veřejných sbírkách.

Závěr:
Výbor žádá sekretariát RVNNO o sjednání schůzky s paní ministryní D. Stehlíkovou, na které se bude jednat o problematice novely zákona č. 227/1997 Sb., o nadacích a nadačních fondech, novely zákona č. 117/2001 Sb., o veřejných sbírkách a novely zákona č. 83/1990 Sb., o sdružování občanů.



Ad 5) Zásady vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu České republiky nestátním neziskovým organizacím ústředními orgány státní správy

Mgr. K. Manová informovala přítomné o zevrubné analýze dotační politiky státu vůči NNO, která bude provedena v rámci projektu Koncepce rozvoje podpory neziskového sektoru. Podkladem této analýzy budou informace z jednotlivých resortů. Za tím účelem byly ředitelům dotujících odborů všech resortů zaslány dopisy s dotazníkem. Mgr. M. Šrámková informace zpracuje a tento materiál bude podkladem pro meziresortní jednání. S uvedenou analýzou úzce souvisí i novelizace Zásad vlády pro poskytování dotací ze státního rozpočtu, jejichž platné znění i návrh novelizace členové obdrželi elektronickou poštou.

Závěr:
Výbor bere na vědomí informace o analýze dotační politiky státu, která probíhá v rámci projektu Koncepce rozvoje neziskového sektoru a zároveň žádá, aby na meziresortní jednání byli za Výbor pro legislativu a financování přizváni JUDr. H. Frištenská, Mgr. P. Kalousová a Ing. J. Adamec.



Ad 6) Operativa sekretariátu

Mgr. M. Šrámková informovala o dopise Mgr. J. Gjuričové z Ministerstva vnitra, která žádá Výbor pro legislativu a financování o právní výklad k ustanovení § 18 odst. 2 zákona č. 248/1995 Sb., o obecně prospěšných společnostech.

Závěr:
Výbor se shodl na tom, že sice není oprávněn k poskytnutí právního výkladu, ale bude zpracován názor Výboru (výklad zákona je jednoznačný, jde o to, zda šlo o totožný projekt či více projektů a to musí posoudit přímo dotační pracovníci MV) a žádá Mgr. M. Šrámkovou o návrh odpovědi v tomto smyslu. Zároveň žádá Mgr. M. Šrámkovou, aby se jménem Výboru dotázala Ministerstva financí, z jakého důvodu je toto ustanovení v zákoně obsaženo.



Ad 7) Různé

PhDr. K. Schwarz informoval přítomné o uskutečnění setkání členů monitorovacích výborů, které se koná dne 15. 2. 2008 od 11 hod. v budově Ministerstva pro místní rozvoj. Přihlásit se je možné u Mgr. M. Šrámkové, a to do 12. 2. 2008.


Příští schůze Výboru se bude konat dne 13. 3. 2008 v 10:00 hod. v budově Úřadu vlády ČR.


JUDr. Hana Frištenská, v.r.
předsedkyně Výboru pro legislativu a financování

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X