Zápisy ze schůzí

18. 4. 2008 15:37

10. dubna 2008

Zápis ze schůze Výboru pro EU RVNNO ze dne 10. dubna 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina

Schůzi Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídil jeho předseda RNDr. Miroslav Kundrata.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů
3) Diskuse o prioritách výboru pro EU
4) Informace o záměru zřízení kanceláře pro podporu NNO z Technické asistence SF
5) Informace o dvou setkáních na MMR: s ROPy a zástupci NNO v monitorovacích výborech
6) Informace ze semináře o veřejné podpoře
7) Informace o vládním projektu koncepce rozvoje NNO a jeho části a SWOT analýze
8) Různé


AD 1) Zahájení a schválení programu

Předseda RNDr. M. Kundrata zahájil schůzi Výboru a zeptal se přítomných členů, zda mají připomínky k programu. Nikdo připomínku nevznesl.

Závěr:
Členové Výboru schválili program schůze.



AD 2) Kontrola úkolů

Mgr. K. Manová přednesla úkoly z minulé schůze a důležitá usnesení přijatá Radou vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Rada"), která proběhla dne 4. března 2008

1) Co se týče konference. Proběhlo jednání s náměstkyní Hendrichovou spravující rozpočet o eventualitě navýšení rozpočtu sekretariátu Rady o 1 - 1,5 mil. Kč. Formulář s rozpočtem musí být odevzdán do 11. dubna 2008. Stále existuje šance, že finance konferenci mohou být schváleny.

2) Předseda Výboru byl osloven dopisem ke spolupráci a k nominaci dvou členů do výběrových komisí pro grantové schéma Odboru informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR. Byli nominováni dva členové rady: Mgr. Y. Kreuzmannová a Ing. M. Šedivý

3) RVNNO dne 4. března 2008 doporučila své předsedkyni, aby jmenovala PhDr. P. Francovou místopředsedkyní a Mgr. O. Marka členem Výboru. Tito byli následně jmenováni.

4) RVNNO na svém zasedání souhlasila s návrhem vzniku kanceláře podpory neziskového sektoru hrazeném z technické asistence. Na náš požadavek schůzky došel zamítavý dopis od náměstka Ing. D. Touška z MMR a ze schůzky sešlo. V tuto chvíli je návrh naší odpovědi u našeho náměstka MUDr. Z. Kalvacha, CSc.

5) Podařilo se nám získat informace o čerpání neziskového sektoru ve strukturálních fondech. Na výboru je rozdána pouze titulní stana, k dispozici jsou čerpání po jednotlivých prioritách a opatřeních, sekretariát RVNNO je může zájemcům zaslat.

6) Zákon o nestátních neziskových organizacích (dále jen "NNO"). Ministryně MUDr. D. Stehlíková zmínila potřebu zákona o NNO na RVNNO a předtím na Výboru pro legislativu a financování. Podrobnosti se dozvědí předsedové výborů na schůzce s ministryní dne 15. dubna 2008.

7) Sekretariát RVNNO byl vyzván MŠMT, aby nominoval členy a jejich náhradníky do výběrových komisí pro posuzování individuálních projektů ostatních Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Nominace měly být odeslány do 10. března 2008, ale vzhledem k tomu, že sekretariát RVNNO dostal žádost k vyřízení až 13. března 2008, byl s MŠMT dohodnut posun termínu. Výběr proběhl standardním způsobem: 13. března 2008 byly rozeslány výzvy k nominacím s termínem jejich předkládání do 17. března 2008 do 12:00 hod. Samotné elektronické hlasování pak proběhlo v termínu od 17. března 2008 do 19. března 2008 do 12:00 hod. Nominováni byli:
- Pro oblast podpory 1.1 Zvyšování kvality ve vzdělávání RNDr. Jana Jílková (Institut celoživotního vzdělávání Kutná Hora), náhradník RNDr. Jiří Kulich (Středisko ekologické výchovy a etiky Rýchory).
- Pro oblast podpory 1.2 Rovné příležitosti dětí a žáků včetně dětí a žáků se speciálními vzdělávacími potřebami Ing. Mojmír Nováček (Klub českých turistů), náhradnice Mgr. Kateřina Vanková (Občanské sdružení Náves).
- Pro oblast podpory 1.3 Další vzdělávání pracovníků škol a školských zařízení paní Lenka Daňková (Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina), náhradnice Mgr. Marcela Pavlová (Máme otevřeno?, o.s.).
- Pro oblast podpory 3.2 Podpora nabídky dalšího vzdělávání RNDr. Josef Zetěk (Chaloupky, o.p.s.), náhradník pan Václav Broukal (Sdružení středisek ekologické výchovy Pavučina).

8) Co se týká vypořádání připomínek k prioritám předsednictví ČR v Radě EU. První verze vypořádání připomínek, tak jak je vypořádaly resorty podle témat, byla rozeslána členům výboru a ostatním NNO, které připomínky zaslaly a nejsou členové výboru. V květnu by měla proběhnout setkání, na která budou přizváni všichni zúčastnění a připomínky budou vypořádány konferenční formou.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informaci o plnění úkolů.


AD 3) Diskuse o prioritách výboru pro EU


Předseda Výboru RNDr. M. Kundrata přednesl návrh nových témat, kterými by se měl do budoucna Výbor zabývat.

I. Výměna informací, zpracovávání a prosazování podnětů od členů monitorovacích výborů operačních programů nominovaných za NNO.
Diskuse, zda je výhodnější pořádat setkání zástupců v monitorovacích výborech na MMR či nikoli. Je důležité především nastavit informační toky. Bylo dohodnuto, že jednání budou probíhat v Praze na MMR bez pravidelné účasti úředníků z MMR. Ti budou přizváváni ad hoc dle potřeby. O těchto jednáních budou členové monitorovacích výborů a ostatní členové Výboru informováni prostřednictvím nově zřízení e-mailové konference, kterou má na starosti Mgr. O. Marek. Rezervace zasedací místnosti na MMR bude vyřizovat L. Krajdl. Příští setkání se uskuteční v červnu.

II. Podpora vzniku konzultačního centra strukturálních fondů pro NNO
Sekretariát spolu s místopředsedkyní Výboru budou vyjednávat o této možnosti zaštítěné RVNNO a náměstkem MUDr. Z. Kalvachem, CSc. PhDr. P. Francová uvedla, že náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. D. Toušek myšlenku takové kanceláře odmítl. Technická asistence se podle něj musí zabývat všemi subjekty, ne pouze NNO. Sekretariát RVNNO bude s MMR dál jednat. P. Trantina pomůže s přípravou argumentace s využitím svých zkušeností z Evropské komise.

III. Prosazení a příprava konference zaměřené na ekonomické, daňové a legislativně motivační podmínky pro dlouhodobý rozvoj NNO v EU v první polovině roku 2009 v rámci českého předsednictví EU
Konference je v jednání s Odborem informování o evropských záležitostech Úřadu vlády ČR. Předseda Výboru RNDr. M. Kundrata upozornil, že takovou akci nemůže organizovat sekretariát RVNNO. Bylo by vhodné nalézt soukromého sponzora. P. Trantina navrhl, aby NNO definovaly své vlastní priority pro české předsednictví v EU. Mohl by být uspořádán workshop se zástupci ČR, Francie a Švédska (pravděpodobně na Švédském velvyslanectví). Návrhy na priority NNO bude do konce dubna 2008 shromažďovat P. Trantina do předem připraveného formuláře, který všem rozešle.

IV. Účast na přípravě koncepce pro podporu NNO

V. Podpora využívání strukturálních fondů pro nastartování dlouhodobě udržitelných procesů, které by mohly pokračovat i po skončení financování z EU (zejména prostřednictvím sdílení dobré praxe)
PhDr. P. Francová připraví pro příští jednání Výboru ve spolupráci s Mgr. O. Markem, PhDr. O. Čepelkou a Z. Drhovou písemný podklad zahrnující proběhlou diskuzi.

VI. Diskuze k vybraným oborovým tématům relevantním pro NNO, o nichž se jedná na úrovni EU
PhDr. P. Francová uvedla, že se jedná o celoevropská témata přesahující strukturální fondy. Například diskuse o způsobu standardizace služeb. Jednotlivá témata by měla mít své garanty. Ti by je nejprve projednali s příslušnými střešními organizacemi a poté je přednesli na Výboru. Mgr. P. Činčera uvedl, že je to dobrý nápad, ale zároveň upozornil na jeho značnou náročnost. Bude jeho přínos odpovídat nákladům? PhDr. P. Francová odpověděla, že užitek spočívá v procesu, ne v jeho výsledku. Mgr. P. Činčera dále nabídl zasílat diskusi z Výboru pro průmyslovou změnu (CCMI) při EHSV. P. Trantina nabídl zasílat přes sekretariát RVNNO zájemcům body jednání EHSV a v případě vyžádání zaslat i příslušné podklady EHSV. Vzhledem k velkému objemu materiálů mu bylo doporučeno nezasílat vše, ale pouze body relevantní pro neziskový sektor. Mgr. P. Oriniaková, Ph.D., rozešle podklady týkající se budoucnosti kohezní politiky.

VII. Statistické sledování dat o neziskovém sektoru a jeho podpora (satelitní účet ve spolupráci s Českým statistickým úřadem)
Je nutné začít jednat s Centrem pro výzkum neziskového sektoru a Českým statistickým úřadem o získávání dat o neziskovém sektoru, podle zadání a potřeby.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí navržené body pro další práci Výboru a na příští schůzi o nich budou dále diskutovat.


AD 4) Informace o záměru zřízení kanceláře pro podporu NNO z Technické asistence


O zřízení kanceláře pro podporu NNO z technické asistence strukturálních fondů se bude jednat na úrovni náměstků MUDr. Z. Kalvacha, CSc. (Úřad vlády ČR) a Ing. J. Vačkáře (MMR) za účasti sekretariátu RVNNO a zástupců Výboru.

Závěr:
Členové Výboru souhlasili s dalším postupem.


AD 5) Informace o dvou setkáních na MMR: s ROPy a zástupci NNO v monitorovacích výborech


Informaci přednesl Mgr. O. Marek.
Prvního setkání se zúčastnili zástupci 8 regionů soudržnosti. Diskutovala se především problematika regionálních operačních programů a jejich převážně investičního charakteru. Na toto setkání přímo navazovalo setkání zástupců NNO v monitorovacích výborech. Jedním z hlavních témat byla refundace nákladů zástupců NNO. Byla diskutována i otázka, zda je to uznatelný náklad v rámci technické asistence. Členové monitorovacích výborů operačních programů z let 2004 - 2006 předávali své zkušenosti členům monitorovacích výborů operačních programů na léta 2007 - 2013. Dále se jednalo o problematice veřejné podpory. Setkání zástupců NNO v monitorovacích výborech budou probíhat pravidelně zhruba jednou za půl roku.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informace o dvou setkáních na MMR.


AD 6) Informace ze semináře o veřejné podpoře


Informaci přednesla Mgr. M. Šrámková.
Sekretariát RVNNO uspořádal dne 6. března 2008 seminář na téma "Veřejná podpora a vymezení pojmu de minimis z pohledu příjemce (NNO)". Vzhledem k tomu, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže je centrálním koordinačním, poradenským, konzultačním a monitorovacím orgánem v oblasti veřejné podpory, požádal sekretariát RVNNO o vedení semináře pracovníky tohoto úřadu, a to konkrétně z Odboru veřejné podpory.
Úvodem byli přítomní seznámeni se základní regulací veřejné podpory. V evropském právu je veřejná podpora upravena zejména článkem 87 až 89 Smlouvy o založení Evropských Společenství, další (sekundární) legislativou je 1) nařízení EK č. 1628/2006 - regionální investiční podpora, 2) nařízení EK č. 70/2001 - podpora malých a středních podnikatelů, 3) nařízení EK č. 1998/2006 - podpora de minimis, 4) rozhodnutí EK a judikatura ESD. Veřejná podpora je výše zmíněnou legislativou zakázána, čl. 87 obsahuje jak obecné výjimky z tohoto zákazu (např. o podpory sociální povahy poskytované individuálním spotřebitelům), tak individuální výjimky (např. regionální podpora). Existují 4 znaky veřejné podpory, jež musí být kumulativně naplněny, aby se jednalo o veřejnou podporu neslučitelnou se společným trhem. V tom případě je pro poskytnutí veřejné podpory nutný souhlas EK, nejedná-li se o tzv. blokové výjimky. Čtyři znaky veřejné podpory jsou:
- podpora ze státních prostředků
- zvýhodnění podniku nebo podnikání
- (byť jen možnost) narušení hospodářské soutěže
- ovlivnění obchodu mezi členskými státy EU.
Přednášející dále zmínili pojmy "podnik" a "ekonomická činnost", jež se v soutěžně právním pojetí vykládají takto: podnik = jakýkoli subjekt bez ohledu na jeho právní formu, vlastnickou strukturu, způsob financování, příp. neziskový charakter, jenž vykonává tzv. ekonomickou činnost; nezáleží na právní formě příjemce; i subjekt, který nebyl založen za účelem dosažení zisku (ve smyslu obchodního zákoníku) může být považován za "podnik" ve smyslu čl. 87 odst. 1 Smlouvy o ES; ekonomická činnost = činnost spočívající v nabízení zboží a / nebo služeb na trhu, na kterém pro daný finální výstup existuje konkurence.
Podpora de minimis je jedna z forem veřejné podpory a vztahuje se na ní nařízení Komise č. 1998/2006, o použití čl. 87 a 88 Smlouvy na podporu de minimis. Obecně je podpora de minimis podpora malého rozsahu, jež není považována za veřejnou podporu ve smyslu čl. 87 SES. Výše podpory - max. 200.000 EUR za dotčený fiskální rok a 2 uplynulé fiskální roky; pro silniční dopravu max. 100.000 EUR ve stejném období. V rámci poskytování podpory de minimis má poskytovatel vůči příjemci tyto povinnosti: sdělit písemně zamýšlenou částku podpory, upozornit na charakter podpory de minimis s odvoláním na toto nařízení, citací jeho názvu a jeho zveřejnění v Úředním věstníku, (v případě programu je tato povinnost splněna informováním příjemců o pevné celkové částce udělované v tomto režimu), vyžádat si prohlášení (písemně nebo elektronicky) o všech dalších podporách de minimis obdržených v rozhodném období, uchování údajů o poskytnuté podpoře po dobu 10 let.
Právní úprava veřejné podpory je v ČR určena zákonem č. 215/2004 Sb., o úpravě některých vztahů v oblasti veřejné podpory a o změně zákona o podpoře výzkumu a vývoje, vyhláškou č. 207/2005 Sb., o formě a obsahu plnění informační povinnosti k poskytnuté podpoře a zákonem č. 319/2006 Sb., o některých opatřeních ke zprůhlednění finančních vztahů v oblasti veřejné podpory. Přednášející zmínili novelu zákona č. 215/2004 Sb., jež by mimo jiné umožnila zřízení a provoz centrálního registru podpor malého rozsahu. Příslušnou novelu zatím schválila vláda. Role Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže je po vstupu ČR do EU následující: spolupráce s poskytovatelem před a v průběhu řízení před EK, právně nezávazná stanoviska ke slučitelnosti veřejné podpory, monitoring poskytované podpory a předkládání výročních zpráv, poradenství ve věci veřejné podpory, provádí elektronické notifikace veřejné podpory, kontrola plnění pravomocných rozhodnutí Úřadu dle zákona 59/2000 Sb.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informace o semináři a doporučili další setkání v této záležitosti.



RNDr. M. Kundrata uvedl, že příští schůze Výboru se bude konat 24. června 2008.


RNDr. M. Kundrata v.r.
předseda Výboru


V Praze, dne 16. dubna 2008
Zpracoval: sekretariát RVNNO

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X