Zápisy ze schůzí

5. 11. 2010 10:10

18. května 2010

Zápis ze schůze Výboru pro EU RVNNO ze dne 18. května 2010

Úřad vlády ČR – 18. května 2010

Schůzi Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídil jeho předseda RNDr. M. Kundrata.


1) Informace ze sekretariátu Rady vlády pro NNO (kontrola úkolu z minulého jednání, etický kodex, přehled nominací za RV NNO, nominace do EHSV)

PhDr. H. Frištenská: Informovala o činnosti Sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "RVNNO") od minulého jednání. Referovala zejména o přípravě zákona o nadacích, novele o obecně prospěšných společnostech, veřejných sbírkách a věcném záměru zákona o statusu veřejné prospěšnosti.
Ve věci Etického kodexu, který vznikl na návrh Výboru pro EU, informovala, že Výbor pro legislativu a financování s návrhem souhlasil, ale Výbor pro regiony ho odmítl a proto byl proces jeho přípravy zastaven.

J. Pavlát: Shrnul úkoly Výboru pro EU z minulé schůze. Prezentoval tabulku s nominacemi zástupců NNO do orgánů za RVNNO (od prosince 2010). Informoval, ze chybí odpověď z MMR k nominacím do ŘKV, nicméně pan Kundrata informoval, že do ŘKV byl jmenován. byl. Je nutné zjistit, jak MMR vyřešilo zbývající požadavky z dopisu ministra Kocába. Dále informoval o dalších požadavcích na nominace zástupců RVNNO do hodnotící komise MPSV (náhradníka do oblasti podpory 3.2. – Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit) a náhradníka do MV OPVK. Jako člena Sekretariát RVNNO potvrdil MŠMT pana RNDr. Jiřího Kulicha a proto se nominační proces bude týkat pouze jeho zástupce.

Úkol: Zajistit odpověď z MMR na dopis ministra Kocába k nominacím RVNNO do ŘKV ze dne 29.4. 2010. Zařídí J. Pavlát za pomoci Ing. Bražinové.

Úkol: Realizovat nominační proces zástupců RVNNO do hodnotící komise MPSV. Náhradníka do oblasti podpory 3.2. – Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit) a náhradníka do MV OPVK pro MŠMT.

PhDr. H. Frištenská: Informovala o setkání koordinačních výborů ŘKV, které organizoval NOK. Bude méně peněz, a tedy by mělo být i méně operačních programů. Vzniká databáze 37 strategických dokumentů. Zápisy z ŘKV – opět nic, ale byly přislíbeny.

Ing. Mgr. Bražinová: Výbory jsou ustanoveny podle cílů NSRR 2007 – 2013. Náplň výborů je ještě otevřená.

PaedDr. J. Eichler: Před obdobím 2007 – 2013 se NNO podílely na přípravě OP, ale připomínky nebyly akceptovány. Obává se, aby to pro příští období nebylo stejné. Totéž se týká evaluace – vyhozené peníze.

Hana Vlčková: Je důležité, aby Strategie udržitelného rozvoje byla přijata a realizována i v ŘKV.

PhDr. P. Francová: Strategie udržitelného rozvoje – asi to nejlepší, co je k dispozici.

PhDr. H. Frištenská: Ano, ale dokument je prý příliš obecný.


2) Projednání podkladu Dopisu na MZe ve věci zálohového financování a paušálních plateb pro NNO.

PhDr. O. Čepelka: V návrhu dopisu bych realizoval některé změny. Týkají se zálohových plateb – mluví se o ročních zálohách. Měly by ale trvat celou dobu trvání projektu. Na Slovensku zálohy fungují. Stačí jim záruka dvou právnických osob formou notářského zápisu. Přitom jde o miliónové částky. Ve věci paušálních plateb a odkazu na sněmovní tisk. Zákon mezitím sněmovna schválila. Součástí dopisu by měla být důvodová zpráva a dopracujeme to společně s J. Pavlátem. Je důležité, zda je odešle zmocněnec vlády p. Kocáb nebo premiér, který je předsedou RVNNO.

PhDr. H. Frištenská: Zkusíme nechat dopis podepsat premiérem.

Úkol: Dopracovat dopis ve věci zálohového financování a paušálních plateb pro NNO na MZe a pro premiéra připravit důvodovou zprávu. Odeslat dopis vládním zmocněncem nebo premiérem (předsedou RVNNO)


3) "Komunikační minimum" zástupců NNO nominovaných RV NNO do ŘKV a dalších MV.

J. Pavlát: Mělo být zpracováno komunikační minimum pro zástupce NNO v monitorovacích výborech.

RNDr. M. Kundrata: Proběhla diskuze o návrhu a jejím výsledkem je, že z návrhu vypadnou formulace, že zástupci NNO reprezentují RVNNO. Bude uvedeno, že jsou nominováni RVNNO. Scházet se budou 2x ročně a budou informovat NNO dle svých možností.

Úkol: Opravit Komunikační minimum zástupců NNO nominovaných RVNNO do monitorovacích výborů.


4) Příprava setkání s NOK – podpora NNO z projektu OPTP.


J. Pavlát: Sekretariát připomínkoval Návrhy revizí OP a výsledkem procesu je návrh na setkání s NOK, kde by měla být prodiskutována podpora absorpční kapacity NNO.

Hana Vlčková: Osvědčily se sítě krajských euromanažerů. Neexistuje hodnocení euromanažerů pro NNO?

PhDr. P. Francová: Měli bychom přijít na MMR spíše s variantním řešením. Druhá varianta – výjezdní kancelář. Otázkou je, jakou by měla vazbu na RVNNO.

PhDr. H. Frištenská: Nemuselo by to mít vazbu na RVNNO žádnou. RVNNO je pouze iniciátorem.

Mgr. K. Ptáčková: Zpochybnila smysl celého návrhu. Pracovníci takové kanceláře přece nemohou být schopni obsáhnout a zvládnout všechny operační programy.

PhDr. O. Čepelka: Potřebujeme schopné vyjednavače.

RNDr. M. Kundrata: Navrhuji vytvořit malou pracovní skupinu, která připraví podklady pro jednání a následně půjde s náměstkem Czeslawem Walkem na jednání do NOK. Požádal Petru Francovou o sestavení pracovní skupiny.

Úkol: Aktivizace skupiny, příprava materiálů pro jednání s NOK a následné jednání s NOK o podpoře absorpční kapacity NNO.


5) Zhodnocení koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru – příprava materiálu


PhDr. H. Frištenská: Sepsali jsme úkoly a napíšeme k nim, jakým způsobem byly / nebyly podle nás naplněny. Výsledný materiál pošleme RVNNO k připomínkám.


6) Různé.

PhDr. P. Francová: Sociální podnikání: TESSEA připravuje výjezdy do krajů ve spolupráci s Výborem pro regiony. První výjezd je do Olomouckého kraje.

Bc. L. Krajdl: Bude na monitorovacím výboru požadovat zdůvodnění, proč občanská sdružení stále nejsou jako možní příjemci globálního grantu na sociální ekonomiku.

PhDr. H. Frištenská: Odůvodňují to tím, že občanská sdružení nejsou primárně určena pro podnikání, což sociální ekonomika je.

PhDr. K. Schwarz: Je to chyba právníků. Občanská sdružení sice nejsou určena pro podnikání, ale nemají ho zakázané.

RNDr. M. Kundrata: Všech těchto problémů se nezbavíme, pokud nebude přijat novy občanský zákoník nebo zákon o veřejné prospěšnosti.


Další termín schůze výboru: 21. září 2010.


Zapsal: J. Pavlát
Schválil: RNDr. M. Kundrata

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X