Zápisy ze schůzí

5. 11. 2010 11:38

21. září 2010

Zápis ze schůze Výboru pro EU RVNNO ze dne 21. září 2010

Úřad vlády ČR – 21. září 2010

Schůzi Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídil jeho předseda RNDr. M. Kundrata.


1) Informace ze sekretariátu Rady vlády pro NNO a kontrola úkolů z minulého jednání.

PhDr. H. Frištenská: Podala základní informace z RVNNO a sekretariátu RVNNO. Informovala o odvolání vládního zmocněnce Michala Kocába a o konferenci o veřejné prospěšnosti, kterou RVNNO organizovala.

RNDr. M. Kundrata: Provedl kontrolu úkolů z minulé schůze. Z minulého jednání zůstala neobsazena nominace zástupce RVNNO do hodnotící komise MPSV do oblasti podpory 3.2. – Podpora sociální integrace příslušníků romských lokalit. O pozici projevila zájem Hana Vlčková.

J. Pavlát: Informoval o dopracování a odeslání dopisu na MZE ve věci zálohového financování a paušálních plateb pro NNO. Dopis byl podepsán vládním zmocněncem a premiérem. Odpověď na dopis po několika urgencích přišla na začátku září. Dopis i odpověď mají účastníci jednání k dispozici. Ve zdůvodnění sdělili, že čekali na nového ministra. MZE děkuje za podněty, které by přispěly ke zlepšení situace NNO, nicméně evropská legislativa nedovoluje tyto podněty jednoduše uplatnit. Pro přípravu příštího programovacího období budou mít na paměti naše podněty.

Ing. R. Haken: Ať MZE napíše, kterou evropskou právní úpravu, která toto neumožňuje, konkrétně mají na mysli. Ing. R. Haken nabídl možnost domluvit společné jednání s NNO na DG Agri s příslušným úředníkem.

PhDr. K. Schwarz: Podporuji stanovisko R. Hakena. Je několik způsobů řešení. Jejich odvolávání se na obecná pravidla o zálohových fakturách je nesmysl.

RNDr. M. Kundrata: Jakmile bude jmenován nový zmocněnec pro lidská práva, za napíšeme nový dopis s odvoláním se na konkrétní informace a příklady řešení ze Slovenska a s důrazem na řešení problému.

Ve věci komunikačního minima proběhla diskuse.

PhDr. K. Schwarz: Komunikační kanály – jaké konkrétně? Navrhuji závěr: "...komunikační kanály, které RVNNO doporučí".

RNDr. M. Kundrata: Komunikační minimum bude dopracováno o informační zdroje, kam mají zástupci NNO posílat informace. Výbor text schválil a po dopracování bude poslán všem zástupcům v monitorovacích výborech.


2) Informace o činnosti pracovní skupiny k projektu na podporu NNO z OPTP, seznámení se s výsledky jednání na NOK a diskuze nad přípravou podkladů pro analýzu zjišťující důvody malého čerpání SF žadateli z řad NNO.

PhDr. P. Francová: Pracovní skupina se sešla 3x, jednalo se o 6 lidí, z nichž polovina je experty na dané téma a nejsou členy Výboru. Jednání s NOK proběhla celkem 3 a na nich jsme se dozvěděli, že z OPTP není možné financovat kancelář a projekty na podporu NNO, nicméně jsme se domluvili, že je možné udělat analýzu na zjištění bariér, které brání NNO při čerpání evropských fondů. Požádali o stručný text návrhu. Návrh textu je podkladem pro dnešní Výboru.

J. Pavlát: Je to podklad pro přípravu zadávací dokumentace NOK na projekty z technické asistence. Na realizaci analýzy bude vyhlášeno výběrové řízení.

Mgr. O. Marek: Z OPTP měly být realizovány projekty ABKAP apod., ale byly zrušeny. Myslím, že by to chtělo zaměřit se na nové projekty.

Ing. R. Haken: Změny ve stávajícím programovacím období jsou ještě možné a měly by nastat už teď na základě evaluací.

I. Kaplán: Souhlasím s Romanem Hakenem, promarnili jsme rok, kdy se dalo tlačit na Evropskou komisi. Teď chtít velké změny v rámci tohoto programovacího období je skoro nemožné. Je třeba se soustředit na to, co je reálné a tím především ovlivňovat budoucí programovací období. Měli bychom definovat, oč vlastně usilujeme. Přimlouvám se, abychom byli striktní a nepřistupovali na kompromisy, jinak se nedosáhneme výsledku.

RNDr. M. Kundrata: Chtělo by to reformu zevnitř. Hlavní kritika směřuje do kvality hodnocení projektu. Hodnotí se formální náležitosti a neřeší se po obsah a účel.

I. Kaplán: I přes mnohé intervence (iniciativy) NOK směrem k jednotlivým správcům operačních programů (resortů, ŘO atp.) v průběhu posledních dvou let nebyla provedena v drtivé většině případů (vlastně ve všech krom IOP a snad můžeme mluvit i o OPTP, jejichž řídícím orgánem je právě MMR) změna ani kosmetická ani faktická směrem k usnadnění čerpání peněz EU pro malé a střední organizace, tedy ani pro valnou většinu NNO, což je v příkrém rozporu se zamýšlenou strategií strukturálních fondů EU. Z této skutečnosti a zkušenosti chápu potřebu Státního tajemníka pro věci EU v přímé podřízenosti předsedy vlády a doporučuji Radě vlády pro NNO, aby se po obsazení této funkce obracela právě na něj v souvislosti s přípravou finanční perspektivy 2014-2020.

PhDr. H. Frištenská: Pokud se dostaví náměstek z MMR na jednání RVNNO 16.12. 2010, tak bude možnost tam toto téma otevřít.

RNDr. M. Kundrata: V předloženém návrhu nebude rozdělení NNO na organizace občanského a institucionálního typu, není to srozumitelné. Poslední připomínky k návrhu posílejte do jednoho týdne a následně bude využit jako podkladový materiál na dohodnuté jednání s NOK.


3) Zajištění spolupráce a koordinace zástupců NNO zastupujících NNO ve všech strukturách EU (v monitorovacích výborech OP, českých i evropských poradních sborech a orgánech apod.). Diskuze o systému komunikace, zastupování a úložišti informací a dat.

J. Kulich: OP VK – proběhly velké změny prováděcího dokumentu. Je to důkazem toho, že změny ve prospěch NNO jsou možné, když je politická vůle. Probíhá diskuze o novém systému čerpání pro základní školy. Zástupce EK upozornil na pomalé čerpání v rámci operačního programu. MŠMT si to nepřipouští.

PhDr. P. Francová: Čerpání ČR z ESF je spolu s Bulharskem nejhorší v EU. ŘO neposílá zápisy z MV a dodnes není k dispozici zápis z jednání z května. Zástupce EK mluvil o zjednodušení – malé projekty bez vykazování účetních dokladů. MPVS tento postup prozatím nechce, prý až v příštím období.

Bc. L. Krajdl: MV ROP Jihozápad – Situace je taková, že se čeká, až policie ukončí vyšetřování, které nyní probíhá z důvodu podezření, že bylo hodnocení projektů ovlivněno. Hodnocené projekty se budou znovu hodnotit. MV programu přeshraniční spolupráce Cíl 3 Česká republika - Svobodný stát Bavorsko 2007-2013 – v programu zůstaly pouze dispoziční fondy, ze kterých jsou financovány projekty do 5000 EUR. OP PI se čerpá dostatečně. NNO mohou pouze v prioritě 5. MPO doporučuje, aby clustery (sdružení spolupracujících ekonomických subjektů) měly formu občanského sdružení! Řídící orgán vyvolal jednání o občanských sdruženích. Zástupce EK je podpořil. MPSV nehodlá ustoupit, požádalo zástupce NNO v monitorovacím výboru, aby přinesli jiný pohled na problematiku.

H. Vlčková: ROP střední Čechy– na jednání MV byla bouře kvůli změně pravidel. Nespokojenost se změnou pravidel byla konstatována v zápise jednání MV.

RNDr. M. Kundrata / Kryl: ŘKV - Analýzy o čerpání předložené ŘKV jsou velmi podrobné. Jsou obsaženy indikátory na věcné závazky (budovaní silnic a železnic, pracovní místa apod.) a bude velký problém tyto závazky doplnit. Důvodem je příliš úzké a specifické naplňování jednotlivých cílů operačních programů. Certifikované platby jsou velmi nízké a jejich úroveň pro laika může působit děsivě. Debata o novém programovacím období nebyla vedena, protože na ni nebyl čas a je to řešeno zvlášť v pracovní skupině ŘKV. Kritizuje se administrativní aparát, který žije sám pro sebe.

PhDr. P. Francová: TESSEA nechá zpracovat právní posudek na téma občanská sdružení a podnikání.

RNDr. M. Kundrata : Příští schůze: 7. prosince 2010 od 10:00 hod.


Zapsal: J. Pavlát
Schválil: RNDr. M. Kundrata

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X