Zápisy ze schůzí

31. 1. 2008 12:52

22. ledna 2008

Zápis ze schůze Výboru pro EU RVNNO ze dne 22. ledna 2008

Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina

Schůzi Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Výbor") řídil jeho předseda RNDr. Miroslav Kundrata. Vzhledem k tomu, že Výbor nebyl usnášeníschopný, byla veškerá jeho usnesení schválena až po schůzi dne 28. 1. 2008 elektronicky per-rollam.


Program schůze:

1) Zahájení a schválení programu
2) Kontrola úkolů
3) Návrh na přijetí nových členů
4) Volba místopředsedy / místopředsedkyně Výboru
5) Informace o technické asistenci v rámci strukturálních fondů
6) Informace o konání semináře pro zástupce monitorovacích výborů a členy Regionálních rad
7) Priority předsednictví - připomínkování dokumentu
8) Konference NNO u příležitosti předsednictví - projednání rámcového zadání a formátu
9) Různé



AD 1) Zahájení a schválení programu

Schůze Výboru se zúčastnil i Mgr. J. Sochorek, ředitel Odboru koncepcí a analýz Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády České republiky, který podal informace k bodu č. 7. Z časových důvodů byl tento bod programu přesunut hned za bod č. 1.

Závěr:
Členové Výboru schválili program schůze s tím, že bod č. 7 bude přesunut za bod č. 1. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro.)



AD 7) Priority předsednictví - připomínkování dokumentu

Mgr. J. Sochorek uvedl, že původně navrhované konferenční vypořádání připomínek nestátních neziskových organizací (dále jen "NNO") bude pravděpodobně odsunuto. Je i možné, že vůbec neproběhne a připomínky budou vypořádány elektronicky. NNO nejsou jediné, kdo materiál s názvem "Prioritní oblasti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v prvním pololetí roku 2009" připomínkují. Ještě proběhne vyhodnocení relevantnosti připomínek. Prostor k dalším případným změnám je minimálně do konce roku 2008. Mgr. J. Sochorek předpokládal zapojení NNO do tvorby evropských politik i v průběhu předsednictví. V polovině roku bude materiál konsolidován. Rámcové priority budou ještě zpřesněny. Stále existuje prostor pro nové nápady.
Ing. Z. Drhová, Ph.D. uvedla, že se podílela se na tvorbě připomínek 7 NNO. Doporučovala spíš konferenční formu vypořádání. Považovala to za jednodušší. Dokument by se podle ní měl spíš vyčišťovat než dodávat do něj témata nová. Expertní skupiny pro přípravu dokumentu nejsou veřejné a není tedy zřejmé, kdo je jejich členem apod.
Mgr. J. Sochorek odpověděl, že konferenční vypořádání připomínek stojí za úvahu, ale není schopen teď říct, jak by to probíhalo. Bude možná použito e-mailové konference. Hlavní prioritní oblasti se pravděpodobně měnit nebudou. Schůze Výboru by se vždy mohl zúčastňovat někdo ze Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády České republiky. Zmíněné expertní skupiny existují jednak na úrovni ministerstev, a jednak jako externí skupiny, kde jsou zastoupeny i některé NNO. Ty externí jsou však jen konzultační skupiny. Místopředseda vlády RNDr. A. Vondra si členy těchto skupin jmenuje sám.
Ing. Z. Drhová, Ph.D. uvedla, že není zapotřebí, aby v těchto skupinách byl zastoupen někdo z Výboru. Stačilo by, kdyby bylo zveřejněno složení těchto skupin. Mgr. J. Sochorek odpověděl, že v tom nevidí problém, ale bude to muset konzultovat s místopředsedou vlády RNDr. A. Vondrou.
Mgr. J. Sochorek dále uvedl, že je připravována směrnice vedoucího Úřadu vlády České republiky pro administraci grantového schématu, na které je vyčleněno celkem 10 mil. Kč. Grantové schéma bude rozděleno na dvě skupiny (pro každou bude vyhrazeno 5 mil. Kč) a vyhlášeno bude pravděpodobně v první polovině února 2008. RNDr. M. Kundrata uvedl, že částku 10 mil. Kč považuje spíše za symbolickou a vyjádřil obavy z pravděpodobného převisu poptávky, zejména ze strany reklamních agentur apod. Mgr. J. Sochorek odpověděl, že okruh žadatelů bude pravděpodobně omezen jen na neziskové organizace. Grantové schéma bude administrovat Odbor informování o evropských záležitostech Úřadu vlády České republiky. Rada vlády pro NNO (dále jen "Rada") bude požádána o účast ve výběrových komisích, které budou zasedat zhruba v březnu 2008. Na realizaci projektů bude čas až do konce roku 2008. Co se týče mezinárodní konference o NNO (viz bod č. 8 programu schůze), bude problém s jejím financováním, protože s rozpočtem na ní nebylo plánováno. Doporučil obrátit se v této souvislosti na kabinet ministryně MUDr. D. Stehlíkové.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informaci Mgr. J. Sochorka ze Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády České republiky o připomínkování materiálu "Prioritní oblasti předsednictví České republiky v Radě Evropské unie v prvním pololetí 2009" neziskovým sektorem. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro.)



AD 2) Kontrola úkolů

Kontrolu úkolů z minulé schůze provedla Mgr. K. Manová.
1) Shromažďovat nominace na místopředsedu / místopředsedkyni (viz bod č. 4).
2) Členové Výboru schválili uspořádání semináře pro členy monitorovacích výborů v termínu do konce ledna 2008 a pověřili sekretariát Rady spoluprací s Asociací NNO v ČR na jeho zajištění (viz bod č. 6). Seminář se uskuteční dne 15. 2. 2008, zajištěni jsou již panelisté, moderace, rozeslána první noticka o konání.
3) Technická asistence (viz bod č. 5)
4) Členové Výboru schválili organizaci pracovního semináře s řídícími orgány regionálních operačních programů o podmínkách pro zapojení NNO a pověřili sekretariát Rady spolupracovat při jeho přípravě také s Výborem pro regiony, a to v termínu do poloviny února 2008 (viz bod č. 6). Seminář se uskuteční dne 15. 2. 2008, zajištěno: panelisté, moderace. Pozváni budou ředitelé regionálních úřadů a ti, kteří se ozvali.
5) Členové Výboru schválili návrh na rozeslání dopisů všem členům regionálních rad regionů soudržnosti a ředitelům úřadů regionálních rad regionů soudržnosti a pověřili sekretariát Rady jejich vyhotovením a rozesláním, a to v termínu do konce prosince 2007. Dopisy odešly 19. 11. 2007 celkem 124. Počty došlých odpovědí: Jihovýchod - 3, Jihozápad - 3, Moravskoslezsko - 1, Severozápad - 3, Střední Morava - 1
6) Členové Výboru pověřili sekretariát Rady, aby si oficiálně vyžádal zprávu od Centra pro zahraniční pomoc Ministerstva financí o dosavadním využití Finančního mechanismu EHP / Norsko. Obsahem zprávy by mělo být zejména uplatnění projektů NNO a využití prostředků v rámci indikativních priorit, a to jak na úrovni ústředních orgánů státní správy, tak na úrovni krajů. Odpověď na sekretariát přišla písemnou formou, rozdána při schůzi.
7) Úkol, který vyplynul ze zasedání Rady ze dne 6. 12. 2007, Výbor pro EU má být místem, které bude dále jednat o prioritách předsednictví ČR v EU ve smyslu dopisu RNDr. Alexandra Vondry z 30. 11. 2007, který požádal pani ministryni o sběr připomínek k prioritám za neziskový sektoru. Neziskový sektor byl vyzván o zasílání připomínek, dne 20. 1. 2008 byly odeslány na adresu ředitele Mgr. J. Sochorka.
8) Rada dále odsouhlasila změny ve statutu výboru a navrhla změnu, viz rozdaná příloha.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informaci o plnění úkolů z minulé schůze Výboru. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro.)



AD 3) Návrh na přijetí nových členů

Mgr. K. Manová informovala členy Výboru, že M. Parvonič odchází z Centra pro komunitní práci Střední Čechy a navrhl za sebe Mgr. O. Marka. RNDr. M. Kundrata požádal Mgr. O. Marka, aby se Výboru představil.
Mgr. O. Marek uvedl, že v Centru pro komunitní práci Střední Čechy pracuje již čtyři roky a vedení pobočky převzal po M. Parvoničovi. Na starosti má zejména partnerství a převzal i část projektů po M. Parvoničovi (např. spolupráci v rámci Visegrádu). Výbor chápe především jako platformu pro výměnu informací.

Závěr:
Členové Výboru souhlasili s nominací Mgr. O. Marka z Centra pro komunitní práci Střední Čechy jako člena Výboru místo M. Parvoniče a pověřili svého předsedu, aby jeho nominaci předložil k projednání Radě. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008 hlasovalo 9 pro.)



AD 4) Volba místopředsedy / místopředsedkyně Výboru

Mgr. K. Manová uvedla, že sekretariát od minulé schůze obdržel dvě nominace PhDr. P. Francové na funkci místopředsedkyně Výboru. PhDr. P. Francová s nominací souhlasí. Vzhledem k tomu, že PhDr. P. Francová se z dnešní schůze omluvila, představila jí PhDr. H. Šilhánová. Uvedla, že PhDr. P. Francová je členkou Výboru už dlouho, je pečlivá a pracovitá a velice dobře se orientuje v problematice strukturálních fondů.

Závěr:
Členové Výboru souhlasili s nominací PhDr. P. Francové z Nadace rozvoje občanské společnosti jako místopředsedkyně Výboru a pověřili svého předsedu, aby její nominaci předložil k projednání Radě. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro.)



AD 5) Informace o technické asistenci v rámci strukturálních fondů

Mgr. K. Manová uvedla, že se jedná o návrh PhDr. P. Francové. Členové Výboru dostali k tomuto bodu podklady e-mailem, poslední podklad byl rozdán na schůzi dnes. Poté stručně prezentovala návrh PhDr. P. Francové: měla by vzniknout kancelář pro podporu NNO, která by měla koordinovat spolupráci veřejné správy a NNO v rámci využívání strukturálních fondů. Kancelář by kromě jiného zpracovávala expertní analýzy, zajišťovala expertní zázemí zástupcům v monitorovacích výborech aj. Zaměstnávala by cca 4 zaměstnance a sídlila by v Praze. Kromě toho by bylo vhodné uvažovat o podobných kancelářích i v rámci regionálních operačních programů. Náklady na provoz kanceláře jsou odhadovány na cca 4 mil. Kč ročně a byly by hrazeny z Operačního programu Technická pomoc (v případě regionů z prostředků na technickou pomoc příslušného regionálního operačního programu). V souvislosti se vznikem kanceláře nebude nutné v Operačním programu Technická pomoc nic měnit (viz rozeslaná příloha).
PhDr. K. Schwarz uvedl, že existence takové kanceláře by NNO posílila. V rámci tohoto projektu by mohly být NNO připravovány i na situaci po skončení programovacího období 2007 - 2013.

Závěr:
Členové Výboru souhlasili s návrhem PhDr. P. Francové, prezentovaným Mgr. K. Manovou, na využití technické pomoci v rámci Strukturálních fondů Evropské unie, a pověřili svého předsedu, aby tento materiál předložil k projednání Radě. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro)



AD 6) Informace o konání semináře pro zástupce monitorovacích výborů a členy Regionálních rad

Bc. L. Krajdl informoval přítomné, že seminář se bude konat dne 15. února 2008 na Ministerstvu pro místní rozvoj. Oznámení již bylo rozesláno všem zástupcům NNO v monitorovacích výborech (s výjimkou Regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod a Operačního programu Technická pomoc, kde zatím zástupci NNO nejsou známi). Oznámení obdrželi i ředitelé úřadů regionálních rad. Definitivní verze pozvánek bude hotova do konce měsíce.
PhDr. K. Schwarz oznámil, že se semináře zúčastní 1. náměstek ministra pro místní rozvoj Ing. J. Vačkář. Požádal o vystoupení ministryně MUDr. D Stehlíkové. Mgr. K. Manová odpověděla, že ministryně účast přislíbila.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informaci o přípravě semináře pro zástupce NNO v monitorovacích výborech operačních programů a zástupce regionálních rad, který se bude konat dne 15. února 2008 od 8:30 hod. na Ministerstvu pro místní rozvoj. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro.)



AD 8) Konference NNO u příležitosti předsednictví - projednání rámcového zadání a formátu

RNDr. M. Kundrata uvedl, že letošní termín konání konference má omezení v rozpočtech. Doporučil zvažovat termín na počátku roku 2009. Před schůzí byl rozeslán podkladový materiál. Konference by měla být jednodenní, spojena s kulturní akcí.
PhDr. H. Šilhánová uvedla, že podle zaslaného podkladového materiálu se jedná o velice široké téma. Je to jen o financování. V létě se bude konat konference nadací o financování. Obávala se možných duplicit. Jedním z témat konference nadací je také předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Doporučila projednat návrh mezinárodní konference i s Fórem dárců, které konferenci nadací připravuje. V návrhu mezinárodní konference jí chybí témata, kterými se NNO zabývají.
Mgr. O. Marek navrhl doplnit program konference o téma sociální ekonomiky. RNDr. M. Kundrata odpověděl, že sociální ekonomika je téma samo pro sebe. Hájil téma financování NNO. Je zapotřebí nastavit výhodné prostředí pro soukromé dárce, jinak se neziskový sektor dostane do ještě větší závislosti na státu.
PhDr. K. Schwarz podpořil konání konference. Dále uvedl, že konference konané v rámci předsednictví bývají tematicky velmi sevřené. Téma financování by nemuselo zaujmout, zvlášť pokud to bude jen jednodenní konference. Pokud to bude mezinárodní konference, neměla by se zabývat jen českými problémy. Finance nejsou problémem jiných zemí. Místopředseda vlády RNDr. A. Vondra musí konferenci podpořit, proto musí program konference obsahovat taková témata, se kterými bude souhlasit. Navrhl proto zahájit s ním jednání.
Ing. Z. Drhová, Ph.D. s návrhem PhDr. K. Schwarze souhlasila a dodala, že konference by měla vydat jasný signál, že oficiální témata českého předsednictví souvisí i s NNO.
Ing. R. Soukupová uvedla, že evropská konference by měla odrážet evropské potřeby, které by měly být probrány na evropské úrovni. Konference v rámci předsednictví by se měly vyjadřovat k evropským problémům - např. bariéry rozvoje neziskového sektoru v Evropské unii. Klíčové je deklarovat, zda se mají probírat české problémy nebo evropské. RNDr. M. Kundrata odpověděl, že se má jednat o evropské problémy.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí informaci o přípravě mezinárodní konference NNO u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie a pověřili svého předsedu, aby vytvořil pracovní skupinu pro přípravu uvedené konference a zahájil přípravná jednání se Sekcí pro evropské záležitosti Úřadu vlády České republiky. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008, hlasovalo 9 pro.)



AD 9) Různé

Mgr. M. Šrámková informovala o konání semináře o veřejné podpoře a pravidlu de minimis. Pravděpodobný termín je 21. února 2008. Seminář bude určen pouze pro členy Rady a jejích výborů. Mgr. M. Šrámková se pokusí sehnat příslušné materiály Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které budou rozeslány ještě před seminářem.
Mgr. K. Manová uvedla, že PhDr. O. Čepelka ji požádal, aby informovala o jeho dopisu, který byl rozeslán členům Výboru ještě před schůzí. Problém se týkal definice veřejné instituce v rámci Regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod. Bc. L. Krajdl uvedl, že je to především problém zástupců NNO v Monitorovacím výboru Regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod. Zatím však není známo, kdo v něm NNO zastupuje.

Závěr:
- Členové Výboru vzali na vědomí informaci Mgr. M. Šrámkové o přípravě semináře o problematice veřejné podpory a pravidla de minimis.
- Členové Výboru vzali na vědomí informaci o dopisu PhDr. O. Čepelky a pověřují sekretariát Rady, aby s tímto problémem kontaktoval zástupce NNO v Monitorovacím výboru Regionálního operačního programu NUTS 2 Severovýchod. (Hlasování per rollam, 28. 1. 2008 , hlasovalo 9 pro)



RNDr. M. Kundrata uvedl, že příští schůze Výboru se bude konat 27. března 2008.


RNDr. M. Kundrata, v.r.
předseda Výboru


V Praze, dne 28. ledna 2008.
Zpracoval: sekretariát Rady

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X