Zápisy ze schůzí

17. 9. 2007 16:00

3. dubna 2007

Zápis ze schůze Výboru RNNO pro spolupráci s EU ze dne 3. dubna 2007




Přítomni / Omluveni: viz prezenční listina


Schůzi Výboru Rady vlády pro nestátní neziskové organizace pro spolupráci s Evropskou unií (dále jen "Výbor") řídil jeho předseda RNDr. M. Kundrata.

Program schůze:
1) Zahájení - úvodní slovo předsedkyně Rady vlády pro nestátní neziskové organizace k práci Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a Výboru
2) Informace zástupců resortů o současném stavu příprav operačních programů a o práci monitorovacích výborů. Diskuse o zastoupení nestátních neziskových organizací v monitorovacích výborech a o možnostech a procedurách doplnění zástupců nestátních neziskových organizací
3) Možnost zařazení Globálního grantu administrovaného nestátními neziskovými organizacemi, včetně nadací, v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
4) Možnost zapracování doplňků do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
5) Diskuse k prioritám a programu Výboru na rok 2007
6) Různé



AD 1) Zahájení - úvodní slovo předsedkyně Rady vlády pro nestátní neziskové organizace k práci Rady vlády pro nestátní neziskové organizace a Výboru
RNDr. M. Kundrata uvítal přítomné a představil jim MUDr. D. Stehlíkovou, ministryni vlády České republiky pro lidská práva a národnostní menšiny a předsedkyni Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Rada").
MUDr. D. Stehlíková uvedla, že nechala svolat "starý" Výbor ještě před zasedáním "nové" Rady z toho důvodu, aby výstupy z této schůze mohly být projednány ještě na dnešním zasedání Rady. Týká se to zejména problematiky nových operačních programů, monitorovacích výborů apod. Dále představila přítomným stručně programové prohlášení vlády, zejména pasáže, týkající se lidských práv a nestátních neziskových organizací (dále jen "NNO"). Informovala přítomné, že na odpoledním zasedání Rady se bude mimo jiné projednávat i návrh nového statutu Rady, jehož součástí je i návrh na vznik nového výboru - Výboru pro legislativu a financování NNO.
PhDr. O. Čepelka navrhl, aby materiál, který připravila pracovní skupina "NNO a regionální rozvoj" byl projednán v rámci bodu 3 dnešní schůze Výboru, aby výsledky tohoto jednání mohly být ještě dnes předloženy Radě.
Ing. D. Šmejkal prezentoval své výhrady k celkovému zaměření a fungování Výboru. Má to být Výbor pro spolupráci s Evropskou unií, ale zabývá se pouze problematikou strukturálních fondů Evropské unie (dále jen "EU"). Měl by se vyjadřovat i k jiným, alternativním tématům. RNDr. M. Kundrata navrhl projednat tento problém v rámci bodu 5.

Závěr:
Členové Výboru vzali na vědomí úvodní slovo ministryně a předsedkyně Rady.
Členové výboru souhlasili, aby byl materiál, zpracovaný pracovní skupinou "NNO a regionální rozvoj" projednán v rámci bodu 3 schůze.



AD 2) Informace zástupců resortů o současném stavu příprav operačních programů a o práci monitorovacích výborů. Diskuse o zastoupení nestátních neziskových organizací v monitorovacích výborech a o možnostech a procedurách doplnění zástupců nestátních neziskových organizací
Mgr. M. Kuna uvedl, že Operační program Lidské zdroje a zaměstnanost (dále jen "OP LZZ") byl již vládou schválen a 7. března 2007 předložen Evropské komisi. Prováděcí dokument k OP LZZ je v současné době připravován a připomínkován. Dále upozornil na problém, že podle výkladu Ministerstva financí pojem "Grantová schémata" oficiálně neexistuje, zavedla ho pouze Česká republika pro své potřeby. Podle nového nařízení ES existují jen "Globální granty". V tomto směru je nutné operační programy přepsat. K opatřením 3.1 a 3.2 OP LZZ nebyly vzneseny žádné zásadní připomínky. Předfinancování projektů bude snad možné až do výše 100 %. Vzhledem k zaměření uvedených opatření navrhl Mgr. M. Kuna, aby byl do Výboru za Ministerstvo práce a sociálních věcí navržen zástupce Správy služeb zaměstnanosti.
H. Vlčková upozornila, že v prosinci minulého roku nebyly NNO zvány k projednávání prováděcích dokumentů. To se však již změnilo. K otázce grantových schémat a globálních grantů uvedla, že podle Evropské komise nejsou globální granty podle nové směrnice ES totéž, co globální granty, které jsou nyní implementovány v České republice v rámci operačních programů 2004 - 2006. Dále navrhla, aby mohly být nadace a nadační fondy příjemci pomoci a aby mohly být zprostředkujícími subjekty, což zatím možné není. Mgr. M. Kuna však upozornil, že subjekt, který realizuje globální grant, musí být zprostředkujícím subjektem a tudíž musí mít audit od Ministerstva financí. Také musí být vybrán ve veřejné soutěži. Požadavky, které bude muset zprostředkující subjekt splňovat, budou uvedeny v podmínkách výběrového řízení.
Ing. J. Soběslavská uvedla, že NNO se mohou účastnit Operačního programu Životní prostředí v rámci Priority 6 Zlepšování stavu přírody a krajiny a Priority 7 Rozvoj infrastruktury pro environmentální vzdělávání, poradenství a osvětu. Prováděcí dokument zpracovává Státní fond životního prostředí (dále jen "SFŽP"). Snaží se, aby se tohoto programu mohly NNO zúčastnit v maximálně možné míře. Zálohové platby používány nebudou. Je však projednáván návrh, aby SFŽP mohl sám proplácet faktury, tedy ne příjemce pomoci. V monitorovacím výboru budou dva zástupci NNO, zatím ještě nebyli jmenováni. Grantová schémata v rámci environmentálního vzdělávání budou implementovat kraje. V jejich rámci budou financována školení a tvorba programů. Zatím není jasné, jestli z toho bude podpořeno i samotné environmentální vzdělávání. Kraje by na to neměly zapomenout.
RNDr. J. Kulich uvedl, že od ledna 2007 neoficiálně spolupracuje na tvorbě Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (dále jen "OP VpK"). Globální granty v rámci tohoto programu budou implementovat kraje. Na celostátní úrovni budou pouze individuální projekty, které však budou pro NNO nedosažitelné. Existuje snaha vrátit globální granty na celostátní úroveň. V prováděcím dokumentu je otázka předfinancování projektů zatím otevřená. V OP VpK je sice prostor pro NNO, je to však čistě v rukou krajů.
Mgr. T. Gremlica uvedl, že pokud environmentální vzdělávání, výchova a osvěta nespadá ani pod Ministerstvo životního prostředí, ani pod Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, dochází tím možná k porušování Státní politiky životního prostředí. Na Výbor by měli být pozváni ti zástupci Ministerstva životního prostředí a SFŽP, kteří mají tuto problematiku na starosti, aby celou situaci objasnili. Mgr. P. Činčera informoval, že je členem Rady SFŽP. Podle něj nemá SFŽP zkušenosti s NNO; kromě toho vázne komunikace mezi SFŽP a Ministerstvem životního prostředí, které zkušenosti s NNO má.
Ing. V. Kracíková uvedla, že Ministerstvo vnitra je zprostředkujícím subjektem pro některá opatření Integrovaného operačního programu a OP LZZ. V těchto opatřeních se však nepředpokládá účast NNO. Charakter intervencí je zaměřen především na modernizaci veřejné správy, policii apod.
Ing. D. Stulík navrhl, aby byla provedena revize zástupců NNO v monitorovacích výborech a aby se chybějící zástupci vybrali transparentním způsobem.

Závěr:
Členové Výboru souhlasili, aby se jeho členem stal zástupce Správy služeb zaměstnanosti.
Členové Výboru podpořili návrh, aby nadace a nadační fondy mohly být zprostředkujícími subjekty globálních grantů.
Členové Výboru podpořili návrh, aby nadace a nadační fondy mohly být konečnými příjemci pomoci.
Sekretariát Rady ve spolupráci s členy Výboru zpracuje přehled zástupců NNO v monitorovacích výborech k operačním programům na období 2004 - 2006, přehled zástupců NNO v pracovních skupinách pro přípravu operačních programů na období 2007 - 2013 a v monitorovacích výborech k nim a zajistí transparentní jmenování chybějících zástupců.



AD 3) Možnost zařazení Globálního grantu administrovaného nestátními neziskovými organizacemi, včetně nadací, v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PhDr. H. Šilhánová představila dokument, zpracovaný Nadací rozvoje občanské společnosti. (dále jen "NROS"). Navrhla použít globální granty v rámci OP LZZ a OP VpK. Jediným programem, který použití mechanismu globálního grantu výslovně zmiňuje, je Operační program Praha - Adaptabilita. Zprostředkujícím subjektem těchto globálních grantů by měly být i nadace. Pro financování projektů NNO v rámci strukturálních fondů připravuje NROS ve spolupráci s bankovním sektorem program návratných nadačních příspěvků. Mgr. P. Činčera podpořil návrh PhDr. H. Šilhánové. Uvedl, že státní správa rozděluje finanční prostředky v zásadě špatně a při kontrolách se zaměřuje především na formální náležitosti. Ing. D. Šmejkal s tímto názorem souhlasil a uvedl, že ve Výboru chybí zástupce ministerstva financí. H. Vlčková informovala přítomné, že Monitorovací výbor Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů vyhodnotil mechanismus globálního grantu jako velmi úspěšný nástroj. PaedDr. J. Eichler s návrhem PhDr. H. Šilhánové souhlasil, nicméně upozornil, že zprostředkujícím subjektem nemusí být jen nadace, ale také např. obecně prospěšné společnosti. Podle Ing. D. Stulíka je v současné době na úrovni EU kladen větší důraz na spolupráci s NNO. Podle finančního nařízení, platného i pro strukturální fondy, je / bude povolené regrantování prostředků z EU.
PhDr. O. Čepelka představil materiál, připravený pracovní skupinou "NNO a regionální rozvoj". Navrhl, aby ho Výbor projednal a schválil, aby ho bylo možné předložit na odpoledním zasedání Rady. Tento materiál byl Výborem projednán.

Závěr:
Členové Výboru schválili závěry a doporučení materiálu připraveného pracovní skupinou "NNO a regionální rozvoj" a materiálu připraveného NROS ve znění vznesených připomínek (viz příloha k tomuto zápisu) a požádali předsedu Výboru, aby je předložil Radě k projednání.



AD 4) Možnost zapracování doplňků do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PhDr. H. Šilhánová uvedla, že materiál, týkající se tohoto bodu, byl již de facto představen i projednán v předcházejícím bodě programu.


AD 5) Diskuse k prioritám a programu Výboru na rok 2007
Ing. D. Stulík navrhl nezabývat se do budoucna jen problematikou strukturálních fondů EU. Doporučil rozdělit schůzi vždy do dvou částí - na problematiku strukturálních fondů a na ostatní záležitosti EU. Ing. D. Šmejkal ho podpořil.


RNDr. M. Kundrata, v. r.
předseda Výboru


V Praze dne 13. dubna 2007
Zpracoval: Sekretariát Rady


Příloha:

Návrh usnesení Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

1) Rada vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen "Rada") doporučuje své předsedkyni, ministryni vlády MUDr. D. Stehlíkové, požádat ministra práce a sociálních věcí a ministryni školství, mládeže a tělovýchovy o zapracování do doplňků Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost a Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost

a) do "typů podpory" doplnit možnost Globálních grantů nejen krajů, ale i na národní úrovni,

b) mezi "příjemce" doplnit u všech typů podpory neziskové organizace, včetně nadací a nadačních fondů (výslovně uvést nadace a nadační fondy jako možného příjemce podpory),

c) na základě toho jmenovitě počítat i s globálními granty nebo individuálními projekty určenými k přerozdělování prostředků formou mikroprojektů a administrovanými neziskovou organizací, včetně nadací a nadačních fondů.

2) Rada vyjádřila podporu NROS k jejímu záměru programu návratných nadačních příspěvků (půjčkovému programu) jako způsobu, jak pomoci NNO, které získají podporu z ESF nebo státní dotaci, s předfinancováním podpořených aktivit, a požádala svojí předsedkyni, ministryni vlády MUDr. D. Stehlíkovou, o získání širší podpory pro tento program.

3) Pro léta 2007 - 2013 bude Rada usilovat ve všech operačních programech financovaných ze strukturálních fondů a ostatních programech EU u projektů předložených NNO o zajištění zálohového financování.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X