Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Jednání Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí

14. 3. 2023 13:25

Jednání RVKPZ dne 6. března 2023

Program, nejdůležitější projednávaná témata a přijatá usnesení Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (RVKPZ).

Jednání se uskutečnilo 6. března 2023 od 14:00 hod.

Program:

  1. Kontrola plnění úkolů z předchozího jednání Rady vlády koordinaci politiky v oblasti závislostí
  2. Souhrnná zpráva o závislostech v České republice 2022
  3. Realizace politiky v oblasti závislostí v krajích v roce 2021
  4. Návrh na změnu Statutu a Jednacího řádu Rady vlády koordinaci politiky v oblasti závislostí
  5. Řešení částečné centralizace financování programů školské primární prevence rizikového chování - tento bod nebyl projednán
  6. Pro informaci
    1. výstupy CZ PRES v oblasti politiky závislostí
  7. Různé

 

Nejdůležitější projednávaná témata

Rada schválila Souhrnnou zprávu o závislostech v České republice 2022, která komplexně shrnuje situaci v oblasti tabákových, nikotinových a souvisejících výrobků, alkoholu, problematického užívání psychoaktivních léků, nelegálních drog, hazardního hraní a digitálních závislostí v České republice. Zpráva je v pořadí druhou souhrnnou zprávou Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti (NMS). Zpráva bude předložena vládě pro informaci do konce března 2023.

V rámci III. bodu jednání byla Radě předložena informace o realizaci politiky v oblasti závislostí v krajích v roce 2021 připravená na základě výročních zpráv o realizaci politiky v oblasti závislostí v jednotlivých krajích, které zpracovávají krajští protidrogoví koordinátoři. Zpráva o realizaci politiky v oblasti závislostí v krajích v roce 2021 je dostupná na těchto stránkách i na stránkách drogy-info.cz ve formě čísla periodika Zaostřeno.

Rada dále schválila návrh na změnu Statutu a Jednacího řádu Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. Navrhované změny ve Statutu Rady reflektují žádost Generálního ředitelství cel o nominaci generálního ředitele Celní správy České republiky do pozice stálého hosta Rady. Změna Jednacího řádu se týká praktického usnadnění a zjednodušení procesu hlasování Rady formou per rollam. Změna statutu bude předložena vládě ke schválení do konce března 2023.

Následně vzala Rada na vědomí materiál představující výsledky předsednictví ČR v Radě EU v politice v oblasti závislostí. Česká republika předsedala Radě EU od července do prosince r. 2022. Během této doby vedli zástupci ČR řadu jednání a rovněž předsedali několika pracovním orgánům Rady EU, v rámci kterých CZ PRES vedlo a koordinovalo diskuse na různá témata politiky v oblasti závislostí a zajistilo řadu výstupů.

Na závěr jednání proběhla diskuze v rámci bodu různé. K tomuto bodu nebylo přijato usnesení.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X