Koordinace a spolupráce

30. 4. 2024 13:03

Informace o jednání se zástupci průmyslu

Transparentní informace o komunikaci národního koordinátora pro protidrogovou politiku a Odboru protidrogové politiky se zástupci výrobců, distributorů a promotérů závislostních produktů v r. 2023 a 2024. - Informace jsou doplňovány postupně.

Rok 2024

22. dubna 2024 – pracovní setkání se zástupci resortů, odborníků, politiků a průmyslu zaměřená na témata tabáku a alkoholu v ČR

Setkání pořádal národní koordinátor pro protidrogovou politiku, Mgr. Jindřich Vobořil, spolu s poslankyní Mgr. Renátou Zajíčkovou a senátorem MUDr. Romanem Krausem, MBA. Cílem setkání byla věcná diskuze ohledně opatření a budoucího nastavení tabákové a alkoholové politiky v České republice s ohledem na implementaci aktuálně platného Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023–2025. Za průmysl se setkání účastnili zástupci tabákových a alkoholových industrií, Hospodářské komory ČR, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a Asociace českého tradičního trhu.

Rok 2023

9. srpna 2023 – setkání se zástupci prodejců a distributorů psychomodulačních látek v ČR

Setkání proběhlo na žádost zástupců prodejců a distributorů psychomodulačních látek v ČR (konopí, kratom, HHC ad.). Předmětem jednání byla, v návaznosti na návrh zákona o psychomodulačních látkách, zejména debata nad etickými aspekty prodeje psychomodulačních látek. Přítomní zástupci distributorů a prodejců deklarovali připravenost řešit potřebné etické aspekty prodeje psychomodulačních látek, včetně zákazu prodeje těchto látek osobám mladším 18 let.

3. května 2023 – informování zástupců průmyslu o návrhu Přílohy Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023–2025 

Zástupcům Hospodářské komory ČR, Českého svazu pivovarů a sladoven, Institutu pro regulaci hazardních her, Unie dovozců a výrobců lihovin ČR, Potravinářské komory ČR a Českého konopného klastru  byl zaslán návrh Přílohy Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023–2025 (dále „Akční plán“). Akční plán, který stanovuje prioritní témata pro období platnosti, byl schválený vládou ČR v dubnu 2023. K prioritním tématům Akčního plánu jsou v samostatné příloze formulovány návrhy jednotlivých aktivit. K návrhu Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády ČR neobdržel vyjádření zástupců průmyslu.

20. února 2023 – on-line setkání se zástupci společnosti Diageo a Unie výrobců a dovozců lihovin ČR

Předmětem jednání bylo vyjádření nesouhlasu zástupců průmyslu k akčnímu plánu politiky v oblasti závislostí v části týkající se mechanismu cenotvorby a zdanění alkoholických nápojů podle přístupu ABV (alcohol by volume). Vzájemně byly předány informace o veřejnozdravotních dopadech konzumace alkoholu, o vysoké spotřebě alkoholu v ČR, o záměru optimalizovat výběr daní ze závislostních produktů a o aktivitách v oblasti zvyšování povědomí veřejnosti o dopadech konzumace alkoholu, kde zástupci státní správy upozornili na problematičnost realizace preventivních programů výrobci a distributory závislostních produktů. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie