Koordinace a spolupráce

31. 10. 2023 13:37

Změna hlavního gestora Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku

Vláda ČR schválila změnu hlavního gestora Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku z Ministerstva zdravotnictví na Úřad vlády.

Ke změně hlavního gestora došlo na základě Usnesení č. 689 z jednání vlády dne 13. 09. 2023. Funkce gestora Rámcové úmluvy Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku (tzv. tabáková úmluva) je zajišťována prostřednictvím Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR. Došlo tím k naplnění  Akčního plánu politiky v oblasti závislostí 2023-2025, který pověřil národního koordinátora pro protidrogovou politiku k nadresortní přípravě národních pozic v oblasti návykových látek, včetně tabáku. 

V souladu s programovým prohlášením vlády a strategickými dokumenty v oblasti závislostí je pro Českou republiku stěžejní racionální regulace tabákových a souvisejících výrobků podle míry jejich škodlivosti, a to na základě nejnovějšího vědeckého poznání. 

V souvislosti s implementací tabákové úmluvy proběhne ve dnech 20.-25. listopadu 2023 v Panamě 10. zasedání Konference smluvních stran Rámcové úmluvy o kontrole tabáku (tzv. COP10), jehož cílem je zhodnotit aktuální podobu tabákové politiky a určit její budoucí směřování s cílem zefektivnění implementace tabákové úmluvy.

Rámcová úmluva Světové zdravotnické organizace o kontrole tabáku - WHO Framework Convention on Tobacco Control (PDF) - vstoupila v platnost na základě svého článku 36 odst. 1 dne 27. února 2005. Pro Českou republiku vstoupila v platnost podle odstavce 2 téhož článku dne 30. srpna 2012, poté, co ji ratifikoval prezident republiky.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie