Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

8. 3. 2024 19:32

Průběžná výzva k podávání přihlášek na členy a náhradníky z neziskového sektoru do pracovních těles fondů EU /aktualizace březen/

Oddělení sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace nechává nadále otevřenou veřejnou výzvu k podávání přihlášek na členy a náhradníky do dosud neobsazených pracovních těles fondů EU za Radu vlády pro nestátní neziskové organizace.

1/ INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ PROGRAM (IROP)

Pracovní týmy IROP pro období 2021–2027 se významnou měrou podílejí na provádění IROP. Jejich úlohou je především projednávání návrhů harmonogramu výzev, obsahu výzev (alokace, parametry), kritérií hodnocení, specifických pravidel pro žadatele a příjemce, včetně příloh, návrhů změn programového dokumentu v částech relevantních k danému pracovnímu týmu apod. Více informací naleznete na webových stránkách ministerstva pro místní rozvoj https://irop.mmr.cz/cs/Programovém dokumentu IROP 2021-2027 jsou uvedeny konkrétní oblasti podpory, na které je IROP v tomto období zaměřen.

Konkrétně je otevřena možnost nominací na členy a náhradníky do následujícího pracovního týmu:

  • Zelená infrastruktura – věnuje se zelenější, nízkouhlíkové a odolné Evropě. Konkrétně se jedná o ucelené (komplexní) projekty veřejných prostranství zaměřené na zelenou infrastrukturu (modrou i zelenou složku), ozelenění, biodiverzitu a související opatření v řešeném území nezbytná pro rozvoj a zlepšení kvality ekosystémových služeb měst a obcí; o revitalizaci a modernizaci stávajících veřejných prostranství a o revitalizaci a úpravu nevyužívaných ploch.

Také je otevřena možnost nominací na náhradníky do následujících 3 pracovních týmů:

  • Integrovaný záchranný systém (IZS) – řeší investice do vybavení složek IZS technologiemi a technickými prostředky, prostředky pro záchranné a likvidační práce, pro detekci a dekontaminaci nebezpečných látek či evakuaci a nouzové přežití obyvatelstva a investice do přípravy základních složek IZS.
  • Integrované nástroje - řeší průřezová témata jako jsou Integrované teritoriální investice (ITI) pro městské aglomerace a komunitně vedený místní rozvoj (CLLD). Na rozdíl od individuální projektů musí být projekty předkládané v integrovaných nástrojích uvedené ve strategiích buď ITI nebo MAS.
  • Sociální infrastruktura – řeší přechod od institucionální ke komunitně a rodinně založené péči, zlepšování přístupu k cenově dostupnému a kvalitnímu sociálnímu nájemnímu bydlení, dostupnost služeb pro seniory, oběti domácího násilí apod.

 

2/ OPERAČNÍ PROGRAM SPRAVEDLIVÁ TRANSFORMACE (OP ST)

Otevřena je i možnost nominací na náhradníky do následujících 4 pracovních skupin:

  • Podnikání
  • Oběhové hospodářství
  • Školství
  • Trh práce

Více informací o činnosti a složení pracovních skupin naleznete na webových stránkách https://opst.cz/o-programu/tematicke-pracovni-skupiny/.

 

3/ OPERAČNÍ PROGRAM ZAMĚSTNANOST + (OPZ+)

Dále je zde možnost předkládat nominace na náhradníka do monitorovacího výboru OPZ+. Více informací je k nalezení na webových stránkách https://www.esfcr.cz/monitorovaci-vybor-opz-plus.

 

4/ OPERAČNÍ PROGRAM FONDU PRO VNITŘNÍ BEZPEČNOST A OPERAČNÍ PROGRAM NÁSTROJE PRO FINANČNÍ PODPORU SPRÁVY HRANIC A VÍZOVÉ POLITIKY (OP FVB a OP NSHV)

Je možno předkládat nominace na náhradníka do monitorovacího výboru OP FVB a OP NSHV. Informace o obsahu programů je možné nalézt na https://www.mvcr.cz/fondyeu/o-programech.aspx .

 

5/ OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ (OP ŽP)

Dále je otevřená možnost obsadit pozici hosta v Tematické pracovní skupině OP ŽP 2021–2027 pro SC 1.4 - Podpora přístupu k vodě a udržitelného hospodaření s vodou. Pracovní skupina se zejména podílí na tvorbě strategického zaměření OP ŽP 2021–2027 a na nastavení kritérií hodnocení, projednává výsledky ukončených výzev a podílí se na přípravě podkladů pro jednání s Evropskou komisí. Informace o pracovních skupinách jsou na https://opzp.cz/files/documents/storage/2022/07/21/1658392579_PD%20OP%C5%BDP%202021-2027_verze_1.1.pdf.

 

6/ NÁRODNÍ PLÁN OBNOVY (NPO)

Otevřena je také možnost nominací na člena a náhradníka do Podvýboru NPO pro územní dimenzi a na pozici náhradníkaPodvýboru NPO pro podnikání. Informace je možné nalézt na https://www.planobnovycr.cz/ke-stazeni, kde jsou uvedeny i zápisy z výborů.

7/ SOCIÁLNÍ KLIMATICKÝ FOND 

Otevřena je také možnost nominací na pozici náhradníka do Tematické pracovní skupiny pro oblast dopravy. Více informací naleznete v sekci Aktuality.

Zástupci NNO, resp. RVNNO, tak budou mít přístup k materiálům, které s programy souvisejí, budou mít možnost uplatnit svou odbornost v oblastech a tématech, ve kterých pracují, uplatnit své zkušenosti z praxe, sdílet získané informace s dalšími spolupracujícími organizacemi a zapojit se do rozhodování o využití financí z EU fondů Je to i příležitost pro rozšíření svých kontaktů na další resorty a znalostí o fungování financování z EU.

Kritéria pro výběr kandidátů na člena:

  • znalost prostředí fondů EU;
  • odborné zázemí ze strany nestátní neziskové organizace (NNO);
  • předpoklady zastupovat Radu vlády pro nestátní neziskové organizace (RVNNO) - účast v pracovní době na jednání pracovních týmů;
  • předpoklady průběžně informovat RVNNO a partnery o činnosti pracovních skupin OPST 2021-2027. Zhruba jednou za půl roku sekretariát RVNNO organizuje společná setkání pro zástupce RVNNO v jednotlivých monitorovacích výborech a dalších tělesech. Zástupci zde mají možnost sdílet své zkušenosti a předávat své podněty týkající se tělesa, v němž působí.

 

Vámi doručená kandidatura musí obsahovat:

  1. Přihlašovací formulář včetně motivačního dopisu
  2. Doporučení střešní nestátní neziskové organizace (NNO)/ sítě NNO (příloha č. 1)
  3. Profesní životopis (příloha č. 2)

Nominační formulář včetně příloh zasílejte průběžně prostřednictvím datové schránky Úřadu vlády ČR (ID datové schránky je trfaa33) nebo e-mailem na posta@vlada.gov.cz. Do předmětu datové či e‑mailové zprávy uveďte "Nominace za Radu vlády pro nestátní neziskové organizace“.

O výběru kandidátů rozhodnou členové RVNNO za neziskový sektor na základě doporučení Výboru pro EU RVNNO, jež vyhodnotí přijaté přihlášky dle výše uvedených kritérií.

Pro bližší informace se obracejte na Mgr. Hanu Fungačovou, tajemnici Výboru pro Evropskou unii RVNNO, a to prostřednictvím e­mailu: hana.fungacova@vlada.gov.cz.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie