Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

5. 6. 2023 16:18

Výzva pro nestátní neziskové organizace k zasílání podnětů k veřejné podpoře a de minimis

V minulém roce byla usnesením Rady vlády pro nestátní neziskové organizace zřízena Expertní skupina k systémové změně financování veřejně prospěšných služeb a činností ze státního rozpočtu. Ta se věnuje i problematice veřejné podpory a de minimis a nyní sbírá podněty k této problematice.

Od podzimu 2022 začala pracovat Expertní skupina k systémové změně financování veřejně prospěšných služeb. V rámci ní pracuje několik tematických podskupin a jednou z nich je i „Veřejná podpora“ – nedovolená veřejná podpora a de minimis z pohledu dotací pro nestátní neziskové organizace (NNO).

Více informací o práci Expertní skupiny naleznete v sekci Expertní skupina na odkazu vlevo. 

Problematiku veřejné podpory a de minimis řeší nejen NNO od vstupu ČR do EU. Z pohledu NNO se situace průběžně mění, ale některé obavy a nepřesné představy přetrvávají. Určitá nepřehlednost a rozdílný výklad se týká různých grantujících resortů a dalších grantujících subjektů.

Cílem tematické podskupiny je pokusit se nastavit jednotná a jasná pravidla. Na začátku bychom proto rádi alespoň částečně zmapovali aplikační praxi jednotlivých resortů a dalších poskytovatelů dotací. Zajímají nás jak negativní, tak pozitivní přístupy a modely.

Obracíme se tedy na Vás s prosbou o zamyšlení se nad dotačními řízeními za poslední dva roky a jejich zhodnocení z pohledu veřejné podpory. Je zřejmé, že se bude jednat o Vaše individuální posouzení situace. Jména organizací, ani jména osob nebudeme v rámci naší další práce nijak zveřejňovat, pokud k tomu nebudeme mít Váš souhlas. V případě, že jste se zapojili do více dotačních/grantových řízení a vaše zkušenosti jsou různé, prosím, vyplňte dotazník zvlášť.

Krátký dotazník lze vyplnit zde do 16. 6. 2023 včetně.

Děkujeme.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie