Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Odborná skupina pro přístupnost veřejné správy a veřejných služeb

Hlavním bodem jednání bylo projednání tématu dopravy. Příspěvek Ministerstva dopravy se věnoval kvalitě dopravy, subjektům mající vliv na kvalitu dopravní služby, aktům upravující podmínky v dopravě, specifikům jednotlivých druhů dopravy, slabým místům v oblasti přístupnosti dopravy a podpoře státu v oblasti přístupnosti veřejné dopravy.

Podrobné informace o oblasti přístupné dopravy je možné nalézt v článku předsedy Odborné skupiny Michala Rady na portále helpnet.cz

Odborná skupina závěrem konstatovala, že je dlouhodobě neudržitelné, aby požadavky na přístupnost byly respektovány pouze u dopravy veřejné služby, a je nutné tyto požadavky uplatňovat i vůči komerčním poskytovatelům dopravních služeb. Odborná skupina požádala Ministerstvo dopravy o zpracování analýzy zahrnutí minimálních standardů pro dopravce pro oblast přístupnosti i do zákona o silniční dopravě, a to z důvodu řešení podmínek přístupnosti pro komerční dopravce v autobusové dopravě. Dále bylo ministerstvo požádáno o zpracování základního rozboru, co obsahuje návrh směrnice EAA a co řeší jednotlivé sektorové harmonizace EU jako podklad pro diskusi, které části dopravy v návrhu směrnice EAA ponechat či jak dál postupovat.

Během zasedání zazněla i informace o postupu řešení situace přístupnosti systému EET pro osoby se zrakovým postižením. Ministerstvo financí souhlasí s poskytnutím dočasné výjimky pro tyto OSVČ. Na vypracování nařízení vlády, které tuto výjimku umožní, se v současné době pracuje. Od 01.07.2017 již dopadne povinnost vedení EET na všechny subjekty. Nařízení vlády tedy musí být vyhlášeno před tímto termínem, což vzhledem k legislativnímu procesu znamená, že na přípravu má Ministerstvo financí pouze několik dnů.

Členové a členky skupiny byli také informování o průběhu projednávání návrhu směrnice EAA.

Připojené dokumenty

Související zprávy