Certifikace a síť služeb

14. 2. 2024 15:10

Certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb

Základní informace o systému certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb.

Pozastavení místních šetření a veřejná zakázka na organizačně technické zajištění certifikace odborné způsobilosti adiktologických služb

Vzhledem k ukončení smlouvy s Certifikační agenturou (CEKAS) k 31. prosinci 2019 je dočasně pozastavena realizace místních šetření. Aktuálně je připravováno vyhlášení nové veřejné zakázky na organizačně-technické zajištění procesu certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb (tj. certifikační agenturu).

O systému certifikace

Systém certifikace odborné způsobilosti služeb byl zahájen na základě usnesení vlády č. 300 ze dne 16. března 2005. Usnesením č. 700 ze dne 8. června 2005 pak vláda uložila podmínku certifikace odborné způsobilosti pro poskytování finančních prostředků ze státního rozpočtu na programy protidrogové politiky (s účinností od roku 2007). Východiska pro zavedení systému certifikace odborné způsobilosti jsou dostupná v periodiku Zaostřeno na drogy č. 1/2004.

Nové zajištění systému certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb, včetně inovovaných Standardů odborné způsobilosti adiktologických služeb, schválila Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky na svém jednání dne 12. listopadu 2021 usnesením č. 03/1121.

Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí schválila změny Pravidel systému certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb (Certifikační řád) dne 28. srpna 2023 usnesením č. 02/0823. Certifikační řád byl následně schválen usnesením vlády č. 760 ze dne 11. října 2023.

Certifikace odborné způsobilosti jsou procesem posouzení a formálním uznáním, že adiktologická služba odpovídá stanoveným odborným kritériím způsobilosti pro poskytování péče cílové skupině osob závislých nebo závislostí ohrožených a jejich blízkým. Odborně definovaná kritéria pro posouzení odborné způsobilosti služeb jsou stanovena Standardy odborné způsobilosti adiktologických služeb.

Certifikace jsou procesem dobrovolným, odborným a transparentním. Cílem certifikace je udržení a zvyšování kvality služeb a odbornosti poskytované péče, šíření dobré praxe a odborný dohled ve službách a tím udržení a rozvoj kvalitní a efektivní sítě služeb pro cílovou skupinu.

Posouzení probíhá v rámci šetření na místě poskytování služby týmem vyškolených certifikátorů, kteří ověřují naplnění Standardů odborné způsobilosti adiktologických služeb u zájemce o certifikaci. Výsledkem posouzení je udělení či neudělení certifikátu odborné způsobilosti.

Proces certifikace koordinuje Rada vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí (Rada; dřívější název: Rada pro koordinaci protidrogové politiky), její Výbor pro udělování certifikací a kvalitu adiktologických služeb (Certifikační výbor) a Odbor protidrogové politiky Úřadu vlády ČR, který plní rovněž funkci sekretariátu Rady. Část procesu certifikace je zajišťována a organizována externím subjektem, tzv. certifikační agenturou.

Proces certifikace a odpovědnost jednotlivých subjektů v certifikačním procesu je podrobně popsán v Pravidlech systému certifikace odborné způsobilosti adiktologických služeb pro osoby závislé nebo závislostí ohrožené a jejich blízké (tzv. Certifikační řád).

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Kontakt

Úřad vlády ČR
Odbor protidrogové politiky
Mgr. Tereza Černíková
Tel.: +420 224 003 934
tereza.cernikova@vlada.gov.cz

Související zprávy

Fotogalerie [F] fotogalerie