Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

12. 4. 2024 12:37

Slavnostní zakončení projektu Ministerstva vnitra k hodnocení výkonnosti české veřejné správy

Dne 10. dubna 2024 proběhlo slavnostní zakončení projektu, který se věnoval hodnocení výkonnosti české veřejné správy. Hodnocení vypracovala OECD a jedná se o historicky první Přehled o stavu veřejné správy v České republice.

Hodnocení OECD přináší mezinárodní a objektivní pohled na českou veřejnou správu a popisuje hlavní problémy a výzvy, se kterými se veřejná správa aktuálně potýká, a dává doporučení, jak se s těmito výzvami co nejlépe vypořádat.

Jedna ze stěžejních oblastí, které se přehled věnuje, je téma podpory účasti občanů a klíčových skupin (stakeholderů) na veřejném dění. Ukazuje se, že jejich intenzivnější zapojování a prohlubování vzájemné spolupráce přináší řadu výhod, mimo jiné buduje důvěru občanů ve veřejné instituce a pomáhá tak budování odolnosti demokracie.

Slavnostní zakončení projektu k hodnocení výkonnosti české veřejné správy dne 10. dubna 2024
Slavnostní zakončení projektu k hodnocení výkonnosti české veřejné správy dne 10. dubna 2024

Mezi řečníky byl i Pavel Mička, vedoucí Oddělení sekretariátu Rady vlády pro nestátní neziskové organizace, který zde představil výsledky workshopu „Spolupráce se zástupci NNO, občany a dalšími stakeholdery na činnostech veřejné správy“, který sekretariát Rady vlády pro NNO ve spolupráci s OECD a Ministerstvem vnitra uspořádal v prosinci minulého roku. Ukázalo se, že zástupci veřejné správy o téma participace mají zájem a rádi by se v této oblasti zlepšovali, ocenili by i metodologickou podporu a koordinaci.  

V příloze naleznete program slavnostního zakončení, Přehled OECD o stavu veřejné správy i brožuru s hlavními závěry a doporučeními. Materiály jsou také k dispozici na webových stránkách Ministerstva vnitra.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie