Aktuality Rady vlády pro nestátní neziskové organizace

19. 12. 2023 16:57

Workshop na téma spolupráce se zástupci NNO, občany a dalšími stakeholdery na činnostech veřejné správy

Sekretariát Rady vlády pro nestátní neziskové organizace spolupořádal s Ministerstvem vnitra a OECD pro zástupce veřejné správy workshop na téma spolupráce se stakeholdery.

Dne 13. prosince 2023 se uskutečnil workshop určený zástupkyním a zástupcům veřejné správy České republiky (centrální úroveň, regionální i místní veřejná správa), jehož cílem bylo na pozadí doporučení OECD a s využitím příkladů dobré praxe ze zahraničí ukázat zejména zástupcům české veřejné správy, že efektivní spolupráce mezi veřejnou správou a zástupci NNO a dalšími aktéry je možná a přínosná.

Workshop proběhl ve spolupráci Úřadu vlády, Ministerstva vnitra a OECD. Akce byla součástí implementačního programu (PGR Phase II) podpořeného z Fondu EHP a Norska.  

Workshop k participaci dne 13. prosince 2023
Workshop k participaci dne 13. prosince 2023

Doporučení OECD v Přehledu o stavu veřejné správy: Česká republika, 2023  výrazně akcentují oblast intenzivnější a systematičtější spolupráce stakeholderů s institucemi české veřejné správy. Mezi těmito stakeholdery pak hrají důležitou roli právě nestátní neziskové organizace (NNO). Dle zjištění OECD najdeme v ČR některé příklady kvalitních konzultačních procesů a mechanismů. Jedná se ale většinou o ad hoc příklady bez většího systémového dopadu. Diskutovány byly příklady ze Skotska, Francie a zejména ze Slovenska, které mohou pro ČR představovat zajímavé inspirační zdroje.

Workshopu se zúčastnilo téměř 50 zástupců české veřejné správy, dalších hostů a přednášejících. Z diskusí i následných reakcí po ukončení workshopu je vidět, že téma participace je zajímavé a účastníci by na tento workshop rádi navázali dalším vzděláváním, ideálně zaměřeným na uplatnění již konkrétních metod. Zároveň se celým workshopem nesla myšlenka, že v ČR chybí koordinační místo, které by umožnilo sdílení příkladů dobré praxe, poskytovalo by metodickou a koordinační podporu i zavádění nových metod napříč veřejnou správou.   

Detailní program a prezentace vystupujících jsou přiloženy.

Workshop k participaci dne 13. prosince 2023
Workshop k participaci dne 13. prosince 2023
   

Workshop k participaci dne 13. prosince 2023
Workshop k participaci dne 13. prosince 2023

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie