Zápisy ze schůzí

19. 4. 2010 14:08

25. února 2010

Zápis ze schůze Výboru pro EU RVNNO ze dne 25. února 2010

Schůzi Výboru pro Evropskou unii Rady vlády pro nestátní neziskové organizace (dále jen „Výbor“) řídil jeho předseda RNDr. M. Kundrata.



PROGRAM:

1) Zahájení, program jednání, informace ze sekretariátu, kontrola úkolů z minulé schůze

2) Priority Výboru pro EU RVNNO do parlamentních voleb

3) Informace ze sekretariátu Rady vlády pro NNO

4) Nominace zástupců NNO do ŘKV

5) Informace o jednání náměstka Mgr. Czeslawa Walka na MZE (ze dne 6.1.)

6) Etický kodex člena výboru Rady vlády pro NNO a zástupce NNO v monitorovacím výboru nominovaným za Radu vlády pro NNO

7) Zhodnocení koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru – příprava materiálu

8) Různé

9) Informativní setkání se zástupci Řídících orgánů



1) Zahájení, program jednání, informace ze sekretariátu, kontrola úkolů z minulé schůze

Předseda RNDr. M. Kundrata zahájil schůzi a konstatoval, že Výbor je usnášeníschopný. Zároveň vznesl dotaz, zda si někdo z přítomných přeje doplnit návrh programu dnešní schůze.

Žádné změny nebyly navrženy. Proběhla kontrola úkolů z minulé schůze.



2) Priority Výboru pro EU RVNNO do parlamentních voleb

RNDr. M. Kundrata: Proběhlo setkání předsedů výborů RVNNO, kde se diskutovaly plány a úkoly jednotlivých výborů pro období do parlamentních voleb. Nejdůležitější úkol Výboru je příprava na další programovací období a nastolení komunikace s odpovědnými orgány. Cílem je lépe se podílet na přípravě dalšího programovacího období.

H. Vlčková: Informovala o závěrečné zprávě OPRLZ ze dne 30.11.2009 (zpráva je přílohou tohoto zápisu). V materiálu je velmi pozitivně hodnocen globální grant a jsou zde pozitivní odkazy na kvalitní práci NNO. Jedná se například o posílení kapacity poskytovatelů sociálních služeb apod. Tyto informace by mohly argumentačně podpořit stanoviska NNO. Jedná se o informace zejména na stranách 48 až 50 a také na straně 99.



3) Informace ze sekretariátu Rady vlády pro NNO

JUDr. H. Frištenská: Informovala o nových Zásadách pro poskytování státních dotací. Upozornila, že pro rok 2011 musí být dotační řízení uzavřena do konce roku 2010. Informovala, že je nutné tyto informace dostat mezi NNO. Jedná se hlavně o změnu harmonogramu výběrových řízení. Programy budou vyhlašovány dříve. Dále informovala o přípravě zákonů o nadacích a nadačních fondech, OPS a VPO.



4) Nominace zástupců NNO do ŘKV

Řízení jednání na tento bod převzala JUDr. H. Frištenská.

JUDr. H. Frištenská: V ŘKV byla zástupcem RVNNO PhDr. Pavla Oriniaková, Ph.D., jejím alternátem Ing. Ivo Kaplán. Paní Oriniaková už v NNO nepracuje a její aktivita v ŘKV byla poslední rok nízká, její alternát s RVNNO nespolupracoval. RVNNO rozhodla, aby ministr Kocáb požádal Ministerstvo pro místní rozvoj o jejich odvolání. RVNNO bude usilovat místo jednoho člena v ŘKV o dva členy a jejich zástupce. Byl zahájen nominační proces. Na výzvu sekretariátu dorazily v termínu 3 nominace: pan Kundrata, pan Kryl a paní Sladká-Ševčíková.

Ing. Ivo Kaplán: Oproti tvrzení v zápisu z minulé schůze upozornil, že nikdy nebyl v pracovním vztahu k MMR. V tomto výběrovém řízení nekandiduje, ale nabídl se novému členovi jako alternát.

JUDr. H. Frištenská: Budeme vybírat 4 osoby, tj. dva členy a dva alternáty.

PhDr. O. Čepelka: Navrhuji připravit 2 varianty, abychom byli připraveni na možnost, že bude k dispozici jedna nebo dvě pozice. Zástupce prvního kandidáta na členství by měl být zároveň kandidátem na případného druhého člena ŘKV.

PhDr. K. Ptáčková: Navrhla dát MMR 4 jména v daném pořadí.

PhDr. O. Čepelka: Podpořil Ing. Kaplána jako kandidáta.

H. Vlčková: Pro nominace přece byl stanoven termín.

Ing. R. Haken: Ing. Kaplán nechce být členem, ale náhradníkem. Navrhl, aby se udělalo pořadí mezi 3 kandidáty.

Mgr. O. Marek: Ať se ze 3 kandidátů vyberou 2, kteří do ŘKV půjdou každopádně. Uvedl, že PhDr. Oriniaková pro neziskový sektor udělal mnoho.

JUDr. H. Frištenská: Zdůraznila, že členové v ŘKV nezastupují neziskový sektor, ale především RVNNO.

Ing. Ivo Kaplán: V jednacím řádu ŘKV (statutu) je uvedeno, že členem ŘKV je zástupce neziskového sektoru, ne RVNNO.

Ing. R. Haken: Měla by se zpracovat metodika pro podporu zástupců NNO v MV a jiných orgánech.

Následovalo hlasování o kandidátech.

JUDr. H. Frištenská: Informovala o výsledku hlasování. Celkem hlasovalo 9 členů z 16.

Výsledky – umístění po hlasování:

- Kundrata: 6x na prvním místě, 3x na druhém místě
- Kryl: 3x na prvním místě, 4x na druhém místě, 1x na třetím místě
- Sladká: 1x na druhém místě, 7x na třetím místě, 1x na čtvrtém místě
- Kaplán: 1x na druhém místě, 3x na čtvrtém místě


Na MMR budou navrženi kandidáti v těchto variantách. Varianta 1: pro 1 místo v ŘKV, varianta 2: pro situaci 2 míst v ŘKV:

Varianta 1: člen Kundrata, náhradník Kryl
Varianta 2: členové Kundrata a Kryl, náhradníci Sladká a Kaplán.

Ing. Ivo Kaplán: Sdělil, že se o jeho osobě hlasovalo jako o členovi ŘKV, na kterého on nekandidoval.

Úkol: Připravit „komunikační minimum“ k zvoleným zástupcům za RVNNO



5) Informace o jednání náměstka Mgr. Czeslawa Walka na MZE (ze dne 6.1.)

J. Pavlát: Informoval o jednání na MZE, přítomní měli k dispozici zápis z jednání (zápis je přílohou).

H. Vlčková: Je možné zjistit dopad LEADER do místního partnerství a NNO?

PhDr. O. Čepelka: Podobná studie by měla být letos realizována. Jednání na MZE by měla pokračovat. Navrhuji poslat dopis s žádostí o informace, jak budou realizovány průběžné platby. Vzal bych si to na starost přes pracovní skupinu NS MAS.

Úkol: Připravit podklad dopisu Výboru pro MZE.



6) Etický kodex člena výboru Rady vlády pro NNO a zástupce NNO v monitorovacím výboru nominovaným za Radu vlády pro NNO



Byl krátce představen a přítomní požádáni o zaslání připomínek emailem.



7) Zhodnocení koncepce podpory rozvoje neziskového sektoru – příprava materiálu

JUDr. H. Frištenská: Informovala o materiálu a o textovém výtahu z materiálu, který se týká přímo Výboru. Dokument více než před rokem prošla vládou. Některé úkoly je potřeba udělat do konce roku 2010 a některé do roku 2013. Prosíme o prostudování a o zaslání vyjádření a připomínek. Vznikne text, který dostane Výbor k připomínkování.

PhDr. O. Čepelka: Proč v podkladu chybí např. opatření 2.2?

JUDr. H. Frištenská: Není to striktní rozdělení. Opatření 2.2 je v podkladu pro Výbor pro regiony.

H. Vlčková: Nabídla zpracovat údaje z evaluace ze dne 30.11.2009 (zpráva je přílohou tohoto zápisu).

Ing. Mgr. J. Bražinová: „Zvýšení absorpční kapacity“ – jak se to v tomto případě měří?

JUDr. H. Frištenská: Počtem NNO, které získaly pomoc ze SF.

PhDr. P. Francová: Mohly by tam být pro srovnání i indikátory z minulého období.

Ing. Mgr. J. Bražinová: Prověří, ze bude NOK schopen poskytnout aktuální data do termínu, tj. do konce března.



8) Různé

PhDr. H. Frištenská: Informovala o dopisu MF – chtějí člena do hodnotící komise pro EHP / Norsko. Nominován byl Ing. R. Haken, náhradníkem J. Pavlát. Výbor souhlasil s návrhem bez hlasování.

PhDr. P. Francová: Informovala o chystaných úpravách výzev globálních grantů Sociální ekonomika č. 1 IOP a č. 30 OP LZZ. Jedním z důvodů chystaných úprav je malý počet schválených žádostí v obou globálních grantech. Tematická síť pro sociální ekonomiku TESSEA oslovila Odbor sociálních služeb a sociálního začleňování MPSV s návrhy na úpravy výzev a připravuje ve spolupráci s MPSV dotazník pro zájemce, žadatele a příjemce těchto globálních grantů s účelem zlepšit nastavení výzev. Podpora, která má být poskytována žadatelům a příjemcům grantů na zakládání sociálních podniků z Technické pomoci OP LZZ, není zatím ministerstvem realizována. Je třeba apelovat na MPSV, aby ji začalo poskytovat a zlepšil tím i čerpání v této oblasti.

Dále P. Francová informovala o jednání s Petrou Štěrbovou z Agentury pro sociální začleňování Úřadu vlády ČR – budou propagovat SE ve vyloučených romských lokalitách, v nichž působí, a pomáhat jim s přípravou projektů na téma SE.



9) Informativní setkání se zástupci Řídících orgánů


RNDr. M. Kundrata: Zahájil setkání, uvítal přítomné. Informoval, že účelem jednání je seznámit členy Výboru s činností zástupců NNO v monitorovacích výborech a spoluprácí s Řídícími orgány, ale také naopak informovat zástupce Řídících orgánů se zkušenosti zástupců NNO v monitorovacích výborech. Následně představil RVNNO a činnosti všech tří Výborů. Následně moderoval jednání Ing. R. Haken.

Ing. R. Haken: Požádal všechny přítomné o představení se a o informaci, jakou instituci zastupují. Následně požádal zástupce Řídících orgánů o informace o aktuální situaci čerpání NNO z Operačních programů.

OP PA

Mgr. P. Altmannová: Rozdělují cca 3 mld. Kč (OPPA). V Praze je ještě OPPK, ale ten je pro NNO bezpředmětný. OPPA je rozdělen do 3 oblasti – největší prostor pro NNO je osách 2 a 3. Zatím proběhly 2 výzvy (2008 a 2009). V první výzvě bylo rozděleno – 840 mil. Kč do 166 projektů – uspělo 40 projektů NNO. Měli velký převis projektů (celkem 1200 žádostí). Uspěl každý desátý žadatel. Ve 2. výzvě rozděleno 700 mil. Kč do 177 projektů (z toho 40
projektů NNO). Celkem je evidováno 764 žádostí. NNO mají velké slovo i v zaměření výzev. Funguje i průběžná výzva, která jde přes magistrátní odbory na individuální výzvy. Nevnímají problémy v rámci MV. Další programové období - je v jednání, zda vůbec Praha se bude moct zúčastnit. Pokud by Praha nebyla příjemcem a v budoucím období by se měla zohlednit skutečnost, že zde sídlí celá řada NNO s celorepublikovou působností. Data jsou na
www.oppa.cz

OP ŽP

Ing. P. Novák: OP ŽP – rozděluje cca 5 mld. EUR. Z toho 40 % je na vodohospodářskou infrastrukturu. NNO tady nemohou čerpat. OP stavěn spíše pro obce, podnikatele. Z NNO bylo podáno cca 300 projektů, z nich cca 100 schváleno. Kromě environmentálního vzdělávání žádaly NNO na ochranu přírody a krajiny. Příprava na další období ještě nezačala, jen se analyzují informace, které jsou dispozici V 6 a 7 ose jsou zajímavé příležitosti pro NNO. Zkušenost s žadateli nemají, protože ve styku s nimi je SFŽP. Data jsou na www.opzp.cz

OP VK

P. Prášek: OP VK – NNO mohou žádat ve třech oblastech podpory. Zatím do nich celkem alokováno 2,6 mld. Kč. Komise podpořila 231 projektů (celkem 761 žádostí, 660 prošlo formálně do hodnocení). Téměř pětinásobný převis (poptávka po 11,5 mld. Kč.). NNO tvoří 10 až 15 % žadatelů ve výzvách a v tomto poměru jsou i podpořeny. S NNO mají problém – způsobilým výdajem u OPVK není příprava projektu.

JUDr. H. Frištenská : OP VK není přátelský k NNO. Vkládaly se naděje do neformálního času dětí a mládeže, který šel do pilotu. NNO zapojené v OP VK - jsou spíš o.p. s. – školy.

P. Prášek: Příjemci mají partnery z NNO.

J. Hron: Nelíbí se nám podpora ŘO svým vlastním příspěvkovým organizacím. Školy rezignovaly na výchovu a pouze učí. Výchovu tu dnes ve volnem čase realizují NNO.

P. Prášek: ZŠ budou mít zjednodušené žádostí a vykazování nákladů v projektech. Bude to plošná podpora ZŠ, protože jsou dlouhodobě podfinancovány. Co se týká dalšího programového období, tak po analýze výsledků se zahájí diskuze o dalším období. Není jisté, zda bude OP VK pokračovat.

OP LZZ

Mgr. J. Jirků: OP LZZ má 5 prioritních os. Pro NNO jsou možné dvě: osa 3 – Sociální integrace a osa 5 – Mezinárodní spolupráce. Září 2009: celkem 2600 předložených projektů, z toho 1300 předloženo NNO. Z nich 173 projektů NNO schváleno. Podíl těchto projektů na všech schválených projektech bohužel nemá. Fond malých projektů není v současnosti aktuální - rozhodli se tento nástroj nevyužít.

Ing. R. Haken: Dovoluji si tedy formulovat závěry z dnešního setkání:

1. Výbor pro EU žádá, aby v dostatečném předstihu byly NNO přizvány do přípravy dalšího programovacího období.

2. Při programování dalšího období žádáme lepší proporcionalitu (viz. Program LEADER).

3. Podmínky pro výkon činnosti Monitorovacích výborů by měly být pro všechny účastníky (členy) stejné – zejména zabezpečení účasti (cestovné, refundace mzdy). Pro tyto náklady by bylo dobré využívat prostředků technické asistence.

4. Hlasování per rollam v MV používat výjimečně (nikoliv jako běžný nástroj) a pouze pro usnesení, která nejsou zásadního významu.

Další podobná akce by se mohla konat na podzim 2010.



RNDr. M. Kundrata
předseda Výboru


V Praze, dne 13. dubna 2010
Zpracoval: Sekretariát RVNNO, J. Pavlát

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Připojené dokumenty